jQuery(document).ready(function($) { // انتخاب تمام نقل‌قول‌ها و لینک‌های داخل آنها $('blockquote a').each(function() { // ایجاد یک عنصر img برای آیکن var icon = $(''); icon.attr('src', 'https://www.vakilsharifi.com/wp-content/uploads/2024/12/icons8-box-move-left-40.png'); // آدرس تصویر موردنظر را اینجا قرار دهید icon.attr('alt', 'Icon'); // متن جایگزین تصویر icon.css({ width: '40px', // عرض تصویر height: '40px', // ارتفاع تصویر marginLeft: '10px' // فاصله 10 پیکسل با لینک }); // اضافه کردن آیکن به انتهای لینک $(this).append(icon); }); });

ارث بری زوجین در عده طلاق و فسخ نکاح

زهرا شریفی

 

شرایط ارث بری زوجین در مدت عده طلاق و فسخ نکاح چگونه است؟ آیا در این مدت رابطه توارث بین طرفین باقی است یا خیر؟

عده مدت زمانی است که جهت احترام به نکاح سابق و جلوگیری از اختلاط نسب، زوجه می بایست نگهدارد. مدت عده طلاق اعم از بائن و رجعی و همینطور فسخ نکاح سه طهر (سه ماه) است. در این مدت نکاح جدید مجاز نیست. 

در طلاق رجعی از آنجا که زن در حکم‌ زوجه محسوب می شود. احکام‌ و شرایط روابط قبل از طلاق به جز رابطه جنسی بین زوجین برقرار است مانند زندگی در منزل مشترک و گرفتن نفقه.

از این رو رابطه ارث بری میان زوجین در این مدت برقرار است. به عبارتی هر کدام که فوت کند دیگری برابر مقررات از وی ارث می برد.

لکن در خصوص طلاق بائن و فسخ نکاح چون در هر دو حالت رابطه زوجیت به طور کامل منحل می شود. طرفین در مدت عده از یکدیگر ارث نمی برند.

 

صورت‌جلسه نشست قضائی

استان آذربایجان شرقی/ شهر هشترود
تاریخ برگزاری ۱۳۷۹/۱۰/۰۵

موضوع: جوار توارث در ایام عده فسخ نکاح و طلاق

 

پرسش

آیا در دوران عده فسخ نکاح و طلاق اگر یکی از زوجین فوت نماید، رابطه توارث برقرار خواهد بود یا خیر؟ – توضیح: مستفاد از ماده 943 قانون مدنی این است که اگر یکی از زوجین، داخل در مدت عدّه طلاق رجعی، فوت کنند، هرکدام از آن‌ها که زنده باشند، از دیگری ارث خواهد برد لکن چنان‌چه پس از انقضای مدت عده باشد، یا طلاق از نوع بائن باشد هیچ کدام از زوجین از یکدیگر، ارث نخواهد برد.

 

نظر هیئت عالی

نظر به این‌که ملاک حکم ماده 943 قانون مدنی این است که مطلقه رجعیه در حکم زوجه می‌باشد و به همین اعتبار، در صورت فوت هر یک از زوجین قبل از انقضای عده دیگری، از او ارث می‌برد و لیکن در طلاق بائن چون حق و امکان رجوع شوهر وجود ندارد و در مورد فسخ نکاح نیز موضوع رجوع منتفی است، در فرض سؤال، علی‌الاصول هیچ‌یک از زوجین از یکدیگر ارث نمی‌برند. بنابراین، اتفاق‌نظر که متضمن این معناست، مورد تأیید است.

 

نظر اتفاقی

نظر به سکوت قانون، در خصوص رابطه توارث، در صورت فوت هرکدام از زوجین داخل در مدت عده فسخ نکاح و با توجه به ملاک و حکم ماده فوق که صراحت دارد: «مطلقه رجعیه در حکم زوجه است» ارث هم خواهد برد، اما در طلاق بائن چون امکان رجوع از شوهر سلب شده است و مطلقه بائنه در حکم زوجه نمی‌باشد، رابطه توارث برقرار نیست. با عنایت به وحدت ملاک از ماده فوق و این‌که در فسخ نکاح هم امکان رجوع منتفی است، به ‌نظر می‌رسد اگر در زمان عده فسخ نکاح، یکی از زوجین فوت کند و این فوت داخل در ایام عده نیز باشد، موجب می‌شود تا هیچ‌یک از زوجین از یکدیگر، ارث نبرند.

 

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی و وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *