انتقال سهم الارث پس از صدور حکم فروش

زهرا شریفی

 

انتقال سهم الارث پس از صدور حکم فروش ترکه تأثیری بر روند اجرای حکم نمی گذارد.

در مواقعی وراث قانونی متوفی در نحوه تقسیم ماترک با یکدیگر توافق نمی کنند. ممکن است وارثی در مورد فروش ملک و تعیین تکلیف آن همکاری نکند و موارد مشابه آن.

در این صورت ناگزیر دعوای تقسیم ترکه از سوی هر یک از وراث به طرفیت سایرین مطرح می شود. اگر ملک موضوع دعوا طبق نظر کارشناس قابل افراز یا تعدیل یا تقسیم به رد نباشد. نوبت به فروش آن می رسد.

در اینجا دادگاه به دلیل عدم قابلیت تقسیم، حکم فروش موضوع دعوا را صادر می کند. پس از قطعیت، پرونده به اجرای احکام مدنی دادگاه ارسال می شود.

ممکن است در مرحله اجرا برخی وراث اقدام به انتقال سهم خود به وارث دیگر یا ثالث نماید. از آنجا که انتقال حقوقی سهم وارث به دیگری مانعی ندارد. بنابراین چنین انتقالی قانوناً صحیح است. 

لکن چون دعوای تقسیم ترکه رسیدگی و منتهی به صدور حکم شده است. همچنین با سپری شدن مهلت اعتراض یا اعتراض به آن قطعی شده است. از این رو با انتقال ملک، ثالث قائم مقام خاص انتقال دهنده (وارث) محسوب می شود.

بنابرابن به جانشینی انتقال دهنده، دارای حقوق وی در اجرای حکم و اخذ سهم خود می باشد.

 

نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه

 

چکیده: پس از صدور حکم بر فروش ترکه، چنانچه برخی از وراث سهم‌الارث خود را به اشخاص ثالث یا دیگر ورثه منتقل کنند، این امر تأثیری در عملیات اجرایی فروش ترکه ندارد و موجب خروج مال از عنوان ماترک نمی‌شود و منتقل‌الیه، قائم‌مقام قانونی وارثی محسوب می‌شود که مال خود را واگذار کرده است.

 

شماره نظریه : 7/1401/571
شماره پرونده : 1401-3/1-571 ح
تاریخ نظریه : 1401/06/15

 

استعلام

پس از صدور حکم بر فروش ترکه به لحاظ قابل تقسیم نبودن اموال، برخی ورثه مقارن با شروع عملیات اجرایی راجع به فروش ترکه، سهم‌الارث خود را به اشخاص ثالث یا دیگر ورثه منتقل می‌کنند. آیا این انتقال منجر به خروج اموال از عنوان ماترک و متوقف شدن عملیات اجرایی می‌شود؟

 

نظریه مشورتی 

در فرضی که دادگاه به جهت غیر قابل تقسیم بودن ماترک، حکم بر فروش آن صادر می‌کند و در حین عملیات اجرایی برخی از ورثه سهم‌الارث خود را به اشخاص ثالث یا دیگر ورثه منتقل می‌کنند، این امر تأثیری در عملیات اجرایی فروش ترکه ندارد و موجب خروج مال از عنوان ماترک نمی‌شود و منتقل‌الیه، قائم‌مقام قانونی وارثی محسوب می‌شود که حصه خود از ترکه را به فروش رسانده است و دارای حقوق و تکالیف ید قبل از خودش است.

 

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی و وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین برای تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *