چرا بهتر است در قرارداد داوری قرار دهیم – ویژگی ها و مزایا

چرا بهتر است در قرارداد داوری قرار دهیم
زهرا شریفی

 

داوری شیوه ای از حل و فصل اختلافات طرفین قرارداد می باشد. به دلیل مزایایی که داوری دارد در بسیاری موارد طرفین تمایل دارند رسیدگی به اختلافشان را به داور بسپرند.

ممکن است، داوری یک نفره یا سه نفره باشد که با تراضی طرفین انتخاب می شود. داوری استثنایی یر صلاحیت عام محاکم دادگستری در رسیدگی به دعاوی است.

در این نوشته به طور کاربردی، اوصاف داوری و مزایای شرط داوری در قرارداد بیان می شود.

ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

مزایای داوری

داوری دارای مزایای و ویژگی هایی است که طرفین را جهت حل و فصل اختلافات قراردادی به آن ترغیب می کند. مزایای داوری عبارت است از: سرعت در رسیدگی، هزینه کمتر نسبت به رسیدگی دادگاه، انتخابی بودن، تخصصی بودن، عدم لزوم رعایت تشریفات دادرسی، لازم الاجرا بودن و محرمانه بودن.

سرعت در رسیدگی

یکی از امتیازات داوری، سرعت در رسیدگی به اختلافات قراردادی است. برای این منظور، علاوه بر اینکه می بایست شخص یا اشخاصی به عنوان داور تعیین شوند که دارای فرصت کافی برای رسیدگی باشد به قوانین مرتبط و عرف آشنایی داشته باشد.

همین موارد باعث سرعت بیشتر در رسیدگی می شود. دادرسی در دادگاه ها به جهت تراکم زیاد پرونده ها و شلوغ بودن اوقات رسیدگی به کندی صورت می گیرد. ضمن اینکه در داوری به دلیل عدم لزوم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی، رسیدگی با سرعت بیشتری همراه خواهد بود.

تخصصی بودن داوری

رسیدگی به اختلاف در داوری تخصصی است. به این معنی که در محاکم به جهت انبوه پرونده، قاضی به موضوعات مختلف حقوقی رسیدگی می نماید. به جز پرونده های صلاحیت ذاتی که بطور تخصصی رسیدگی می شوند و همینطور صلاحیت محلی، در سایر موارد، قاضی بایستی بدون تفکیک اقدام به رسیدگی نماید.

بیشتر بدانید:

داوری و نکات مهم آن

در داوری، طرفین قرارداد سعی می کنند فردی را که دارای دانش کافی برای انجام داوری است، تراضی و تعیین نمایند. این امر باعث می شود داور یا داوران مرضی الطرفین با نگاه دقیق تر و ظرافت بیشتری رسیدگی و تصمیم بگیرند.

هزینه کمتر

در داوری، طرفین هزینه زیادی پرداخت نمی کنند. در اختلافاتی که حل و فصل آنها به عهده دادگاه است، زمان ثبت دادخواست باید هزینه دادرسی پرداخت شود. در غیر این صورت غیر از موارد اعسار دادخواست به مرجع قضائی ارسال نمی شود.

گاهاً برای رسیدگی به دعوی در دادگستری هزینه بسیار بالایی که برگشت پذیر نیست، پرداخت می گردد. در داوری، پرداخت هزینه کمتر تحت عنوان دستمزد داور طبق تعرفه یا بنا به تراضی طرفین قرارداد مشخص می شود. این ویژگی از امتیازات داوری نسبت به دادگاه محسوب می شود.

عدم لزوم رعایت تشریفات رسیدگی

در طول رسیدگی به اختلاف در داوری لزومی بر رعایت تشریفات رسیدگی نمی باشد. چراکه شیوه رسیدگی در آن بنا بر توافق طرفین تعیین می شود. به عبارتی، تشریفات مقرر در قانون آیین دادرسی مدنی که برای محاکم لازم الرعایه است در غیر این صورت از موارد نقض رای در دادگاه بالاتر است.

بیشتر بدانید:

مراحل رسیدگی در داوری

اما در داوری رعایت این قواعد الزامی نیست. به آن معنا که طرفین قرارداد می توانند بر خلاف مقررات شکلی آیین دادرسی با یکدیگر توافق کنند. بنابراین عدم لزوم رعایت مقررات شکلی در داوری از ویژگی ها و مزایای آن محسوب می شود.

قطعی بودن رای داور

از مزایای دیگر داوری قطعی بودن رای صادره است. رسیدگی در داوری، یک مرحله ای است. به این معنی که طرفین در بند داوری در قرارداد ذکر می کنند رای داور قطعی و لازم الاجراست. اما رسیدگی در دادگاه دو یا چند مرحله ای است.

چند مرحله ای بودن اگرچه دارای مزیت بازبینی رسیدگی قبلی و رای صادره است، باعث طولانی شدن اوقات رسیدگی می گردد.

با این حال، هر چند طرفین در قرارداد ذکر کرده باشند رای داور قطعی و لازم الاجرا است، ولی به لحاظ اینکه دادگاه بر آن نظارت دارد، رای صادره ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض از سوی متضرر در دادگاه حقوقی صالحه می باشد.

بیشتر بدانید:

ابطال رای داوری-چگونه رای را باطل کنیم

محرمانه بودن داوری

مزیت و ویژگی محرمانه بودن رای داوری، شرط ضمنی می باشد که طرفین در قرارداد بر آن توافق نموده اند. توافق ضمنی قراردادی به این معنا که با وجود عدم تصریح به آن، میان طرفین لازم الرعایه است.

به این دلیل که معمولاً طرفین تمایلی ندارند اشخاص ثالث به اختلافشان پی ببرد. لذا محرمانه بودن داوری دارای اهمیت است.

داوری در قانون پیش فروش ساختمان

طبق ماده ۲۰ قانون پیش فروش ساختمان (۱۳۸۹) در قراردادهای پیش فروش طرفین باید حل و فصل اختلافات خود را به داوری ارجاع دهند. به عبارتی در این گونه قراردادها داوری اجباری است.

البته این امر منوط به این است که قرارداد مزبور وفق مقررات قانون فوق در دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شده باشد. در مواردی که قرارداد به طور عادی بین طرفین منعقد شده است با توجه به اصل صحت عقود، ضمن اینکه شروط و تعهدات آن میان پیش خریدار و پیش فروشنده لازم الرعایه است شرط داوری اختیاری می باشد.

بیشتر بدانید:

داوری در قرارداد پیش فروش ملک

کلام آخر

نتیجه این که داوری در قرارداد دارای مزایای منحصر به فردی است. ویژگی‌های آن باعث شده که در چند سال اخیر، اشخاص در معاملات منعقده فی مابین، ماده ای تحت این عنوان به آن اختصاص دهند.

ضمن اینکه توافق بر ارجاع حل و فصل اختلافات قراردادی به داوری علاوه بر ویژگی ها و مزایای ذکر شده، باعث کاسته شدن حجم پرونده های محاکم قضایی نیز می گردد.

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی در امور داوری و اعطای وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

۱- طرفین چگونه دستمزد داور را تعیین می کنند؟

طرفین قرارداد طبق تعرفه آیین نامه دستمزد داوری یا با توافق یکدیگر، دستمزد وی را تعیین می کنند.

۲- آیا رای داوری قابل اعتراض است؟

با توجه به لزوم نظارت دادگاه بر داوری، رای داوری ظرف بیست روز قابل اعتراض می باشد. اگرچه طرفین آن را لازم الاجرا و قطعی اعلام کرده باشند.

۳- آیا حفظ محرمانگی لازم است در بند داوری شرط شود؟

لزوم رعایت محرمانگی داوری و رسیدگی در آن، خواه ضمن قرارداد شرط شده باشد یا خیر، ضروری است.

۴- آیا تعیین داور در زمان قرارداد در سرعت رسیدگی موثر است؟

برای تسریع در ارجاع اختلاف به داوری و حل و فصل آن، بهتر است در زمان عقد، داور انتخاب و قبولی داور اخذ گردد.

۵- اگر فاصله ابلاغ به طرفین و وقت رسیدگی رعایت نشود چه تاثیری در داوری دارد؟

یکی از ویژگی ها و مزایای داوری، عدم لزوم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی در رسیدگی می باشد. لذا این مورد لازم الاجرا نمی باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *