- ماده ۱۵۸ قانون آیین دادرسی مدنی – تحلیل ماده - 2023-11-13
- نمونه لایحه دفاعیه مطالبه حساب دوران وکالت - 2023-11-13
- نمونه دادخواست مطالبه سفته سفید امضاء - 2023-11-13
تنفیذ طلاق عبارت است از اینکه طلاق واقع شده در کشور خارجی از سوی دادگاه ایران مورد تایید قرار بگیرد. برای اینکه حکم طلاق صادره در اسناد سجلی طرفین در ثبت احوال ثبت شود باید از سوی دادگاه ایران تنفیذ شود.
با ثبت طلاق در اسناد سجلی می توان از آثار و مزایای آن بهره مند شد. بر اساس قوانین احوال شخصیه، هر ایرانی تابع قوانین دولت متبوع خود است. احوال شخصیه شامل نکاح، طلاق، ارث، وصیت و اهلیت می باشد.
در ادامه وکیل طلاق تهران به بیان شرایط و مراحل دعوی تنفیذ طلاق می پردازد. همچنین شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
مراحل دعوی تنفیذ طلاق
فهرست مطالب
- دادگاه صالح به رسیدگی، اگر طرفین اقامتگاه یا سکونتی در ایران نداشته باشند، یکی از محاکم خانواده شهر تهران است. در غیر اینصورت دادگاه محل اقامتگاه هر یک از طرفین به دعوی رسیدگی خواهد کرد.
- خواسته دعوی تنفیذ طلاق واقع شده در …. می باشد.
- شناسنامه، کارت ملی و سایر مدارک مربوط به طلاق در خارج پیوست دادخواست می شود.
- اصل حکم صادره و ترجه رسمی آن ضمیمه می گردد. ترجمه رسمی دستور اجرای رای توسط دادگاه صادرکننده رای ضمیمه می شود.
- حکم تنفیذ حکمی اعلامی است. لذا نیازی به صدور اجرائیه نمی باشد. دادگاه ضمن حکم، دستور ثبت طلاق در اسناد سجلی طرفین را صادر می کند.
- اگر دادگاه شرایط صدور و اجرای طلاق در کشور خارجی را احراز ننماید، دعوی تنفی رد می شود.
- در صورت رد دعوی، خواهان باید مستقلاً دعوی طلاق اقامه نماید.
بیشتر بدانید:
شرایط تنفیذ طلاق
حکم طلاق در کشور خارجی در صورتی از سوی دادگاه ایران تنفیذ می شود که:
۱- مطابق قانون ایران صادر شده باشد. به عبارتی کشوری باید که در مورد احوال شخصیه بر اساس قانون متبوع زوجین تصمیم بگیرد.
۲- مطابق نظم عمومی و اخلاق حسنه و قوانین آمره کشور ایران صادر شده باشد(ماده ۹۷۲ قانون مدنی).
۳- حکم صادره قطعی و لازم الاجرا باشد(ماده ۱۶۹ قانون اجرای احکام مدنی).
۴- دادگاه صادرکننده حکم دستور اجرا و ثبت طلاق را صادر کند.
۵- صیغه طلاق در مراجع رسمی مذهبی همراه با تشریفات آن اجرا شده باشد.
۶- طلاق در کنسولگری ایران در کشور صادرکننده حکم ثبت شود.
۷- حکم صادره فسخ یا نقض نشده باشد.
۸- اجرای طلاق و ثبت آن به تایید وزارت امور خارجه ایران رسیده باشد.
طلاق در کشور خارجی
گاهی، رای طلاق از سوی کشورهای اسکاندیناوی چون انگلیس، آمریکا، دانمارک و… صادر می شود. احوال شخصیه در این کشورها تابع قانون اقامتگاه زوجین است. به عبارتی اگر زن و شوهر ساکن در این کشورها دعوی طلاق اقامه کنند، دادگاه براساس قانون خود رأی می دهد.
برخی اوقات، رای طلاق از سوی کشورهایی چون فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، بلژیک و… صادر می شود. احوال شخصیه در این کشورها مانند ایران تابع قانون دولت متبوع زوجین می باشد.
ماده ۷ قانون مدنی: اتباع خارجه مقیم در خاک ایران از حیث مسائل مربوطه به احوال شخصیه و اهلیت خود و همچنین از حیث حقوق ارثیه در حدود معاهدات مطیع قوانین و مقررات دولت متبوع خود خواهند بود.
اجرای طلاق در کشور خارجی
اجرای حکم طلاق باید توسط مراجع رسمی مذهبی در کشور صادرکننده صورت بگيرد. اجرا با تشریفات طلاق صورت می گیرد. برای ثبت طلاق صادره، زن و مرد تقاضای ثبت با ارائه گواهی اجرا به کنسولگری ایران می دهند.(ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده).
این مراحل در دعوی رجعی و بائن هر دو رعایت می شود. با این تفاوت که در طلاق رجعی ثبت طلاق موکول به انقضای مدت عده ( سه ماه) می باشد.
بیشتر بدانید:
حقوق مالی زوجه در طلاق خارجی
طبق قانون ایران، حقوق مالی زوجه چون مهریه، نفقه،اجرت المثل، تنصیف دارایی و… جزء احوال شخصیه محسوب می شوند. دادگاه خارجی در مورد این موضوعات (اگر در قانون کشور صادرکننده نیز اینطور عمل شود) طبق قانون کشور متبوع طرفین عمل می کند.
اگر زوجین تبعه یک کشور نباشند، روابط شخصی و مالی بین آنها تابع قانون دولت متبوع شوهر است(ماده ۹۶۳ قانون مدنی). منظور از روابط شخصی و مالی، حقوق مالی زوجه، حضانت، ولایت، قیمومت… می باشد.
چنانچه طلاق در کشور خارجی به درخواست زوج صادر شده باشد و در مورد مهریه، نفقه و… تعیین تکلیف نشده باشد، زوجه می تواند در دادگاه خانواده تهران هر یک از حقوق مالی خود را مطالبه کند(تبصره ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده)
بیشتر بدانید:
کلام آخر
زن و مرد برای اینکه بتوانند طلاق واقع شده در خارج کشور را در ایران ثبت کنند باید دعوی تنفیذ طلاق اقامه نمایند. با تنفیذ طلاق و ثبت آن در اداره ثبت احوال، طرفین می توانند از آثار آن بهره مند گردند.
نمونه آرای قضائی
◇ برای تنفیذ طلاق اتباع خارجی که در خارج از کشور واقع شده باشد، باید نوع طلاق و کیفیت بذل مهریه یا قبول بذل و رعایت یا عدم رعایت تشریفات آمره طلاق مشخص باشد.
(دادنامه ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۲۶۰۱۴۰۴ – ۱۳۹۳/۸/۲۷ شعبه ۲۶ دادگاه تجدیدنظر تهران)
◇ در صورتی که رای دادگاه خارجی در مورد طلاق زوجین ایرانی، بدون توجه به قانون ایران صادر شود این رای قابلیت تنفیذ در محاکم قضایی ایران ندارد.
(دادنامه ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۰۲۰۱۱۷۹ – ۱۳۹۳/۷/۱۲ شعبه ۲ دادگاه تجدیدنظر تهران)
جهت دریافت مشاوره تخصصی در امور طلاق و اعطای وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۰۲۱۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
ماده ۶ قانون مدنی
قوانین مربوط به احوال شخصیه از قبیل نکاح و طلاق و اهلیت اشخاص و ارث در مورد کلیه اتباع ایران ولو اینکه مقیم در خارجه باشند مجری خواهد بود.
ماده ۹۷۲ قانون مدنی
احکام صادره از محاکم خارجه و همچنین اسناد رسمی لازمالاجرا تنظیم شده در خارجه را نمیتوان در ایران اجرا نمود مگر اینکه مطابق قوانین ایران امر به اجرای آنها صادر شده باشد.
ماده ۹۶۳ قانون مدنی
اگر زوجین تبعه یک دولت نباشند روابط شخصی و مالی بین آنها تابع قوانین دولت متبوع شوهر خواهد بود.
ماده ۱۶۹ قانون اجرای احکام مدنی
۱ – حکم از کشوری صادر شده باشد که به موجب قوانین خود یا عهود یا قراردادها احکام صادر از دادگاههای ایران در آن کشور قابل اجراء باشد یادر مورد اجرای احکام معامله متقابل نماید.
۲ – مفاد حکم مخالف با قوانین مربوط به نظم عمومی یا اخلاق حسنه نباشد.
۳ – اجرای حکم مخالف با عهود بینالمللی که دولت ایران آن را امضاء کرده یا مخالف قوانین مخصوص نباشد.
۴ – حکم در کشوری که صادر شده قطعی و لازمالاجراء بوده و به علت قانونی از اعتبار نیفتاده باشد.
۵ – از دادگاههای ایران حکمی مخالف دادگاه خارجی صادر نشده باشد.
۶ – رسیدگی به موضوع دعوی مطابق قوانین ایران اختصاص به دادگاههای ایران نداشته باشد.
۷ – حکم راجع به اموال غیرمنقول واقع در ایران و حقوق متعلق به آن نباشد.
۸ – دستور اجرای حکم از مقامات صلاحیتدار کشور صادرکننده حکم صادر شده باشد.
ماده ۱۵ قانون حمایت خانواده
تبصره – ثبت طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور در کنسولگریهای جمهوری اسلامی ایران به درخواست کتبی زوجین یا زوج با ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیتدار که با پیشنهاد وزارت امور خارجه و تصویب رئیس قوه قضائیه به کنسولگریها معرفی میشوند امکانپذیر است. ثبت طلاق رجعی منوط به انقضای عده است.
در طلاق بائن نیز زوجه میتواند طلاق خود را با درخواست کتبی و ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیتدار فوق در کنسولگری ثبت نماید.
در مواردی که طلاق به درخواست زوج ثبت میگردد، زوجه میتواند با رعایت این قانون برای مطالبه حقوق قانونی خود به دادگاههای ایران مراجعه نماید.
سوالات متداول
۱- حکم طلاق زن و شوهر متبوع دو کشور چگونه است؟
دادگاه با توجه به قانون کشور متبوع شوهر رسیدگی می کند.
۲- آیا حکم صادره از کشور خارجی کافی برای ثبت در اسناد سجلی می باشد؟
حکم طلاق خارجی باید توسط دادگاه ایران تنفیذ و قطعی شود. در این صورت قابل ثبت در اسناد سجلی طرفین خواهد بود.
۳- در مورد اتباع خارجی مقیم ایران حکم طلاق بر چه مبنایی صادر می شود؟
طلاق از احوال شخصیه هر فرد است. لذا بر اساس قانون کشور زوجین رسیدگی می شود.
۴- شرایط شکلی رسیدگی به طلاق در کشور خارجی تابع کدام قانون می باشد؟
از نظر شکلی رسیدگی به دعوی طلاق تابع قانون کشور خارجی است. از نظر ماهوی مانند بذل مهریه، قبول بذل و… بایستی تابع قانون ایران باشد تا قابل تنفیذ باشد.
۵- پس از طلاق در کشور خارجی، زن چطور می تواند نفقه معوقه یا مهریه را دریافت کند؟
زن می تواند علاوه بر تنفیذ طلاق، حقوق مالی خود را از طریق دادگاه خانواده ایران مطالبه کند.
درود بر شما
اگردو طرف مقیم خارج باشند و حکم طلاق رو از دادگاه خارجی بگیرند و صیغه طلاق در مرکز اسلامی انجام شود و در سفارت ثبت شناسنامه شود کافی هست؟یا باید در دادگاه ایران مجدد انجام بگیرد؟
(اگر حکم تبصره ماده 15 قانون حمایت از خانواده انجام شود ، آیا نیازی به تنفیذ در دادگاه ایران یا انجام دوباره پروسه طلاق در ایران هست؟ )سپاس
با سلام و وقت بخیر، برای بهره مندی از آثار طلاق در ایران باید وقوع طلاق در اداره ثبت احوال ثبت گردد. لذا اقامه دعوای تنفیذ طلاق در ایران ضروری می باشد. برای این منظور علیرغم اجرای صیغه طلاق اسلامی و ثبت آن در سفارت، بایستی دادخواست تنفیذ طلاق به دادگاه خانواده تهران تقدیم گردد.