بخشش مهریه

بخشش مهریه
زهرا شریفی

 

بخشش مهریه در پاره ای اوقات از سوی زوجه بنا بر توافق با زوج‌ یا ضرورت امر و در برابر طلاق صورت می گیرد. مهریه از جمله حقوق مالی زوجه محسوب می شود. دین مالی مرد است که هر زمان با مطالبه از سوی زن می بایست پرداخت کند.

گاهی، با توجه به شرایط موجود زن تمام یا بخشی از مهریه را به مرد بذل می کند. بهترین نوع بخشش مهریه که غیر قابل برگشت باشد، در قالب ابراء است.

در نوشته حاضر وکیل مهریه تهران بخشش مهریه و آثار آن را بیان می کند. ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

ابراء چیست؟

طبق ماده ۲۸۹ قانون مدنی ابرا‌ء یعنی شخص (داین) از حق خود با اراده و اختیار صرفنظر کند. ابراء ایقاع است.‌ ایقاع عمل حقوقی است که به طور یکطرفه با قصد و اراده داین واقع می شود.

با وقوع عقد، زوجه مالک مهریه می شود و می تواند هر نوع تصرفی در آن نماید. تا زمانی که زوجه مهریه را دریافت ننموده، داین محسوب می شود و دین مزبور بر عهده زوج باقی می ماند.

زوجه با مالکیت بر مهریه این اختیار را دارد مهریه را به عنوان داین به مدیون (زوج) ابراء کند. در این صورت بخشش با خواست و اراده زن محقق می شود. در ابراء و بخشش مهریه زوجه بایستی اهلیت داشته باشد. بخششی صحیح است که زوجه با اراده آزاد و بدون اجبار از مهریه صرفنظر کند.

بیشتر بدانید:

اقرار به دریافت مهریه

بخشش به موجب سند عادی یا رسمی

بخشش مهریه ممکن است با سند عادی صورت بگیرد یا سند رسمی. بدون‌شک بذل مهریه ضمن سند رسمی از استحکام و مقبولیت بیشتری نزد محاکم نسبت به سند عادی برخوردار است.

چراکه توسط مامور دولتی و سردفتر تنظیم می گردد. به موجب آن هویت، امضا و اثر انگشت ابرا کننده قبلاً احراز می گردد.

اما سند عادی صرفاً یک دست نوشته است که در مقابل سند رسمی ازدواج تاب معارضه نخواهد داشت. ضمن اینکه سند عادی بخشش مهریه قابل انکار، تردید یا جعل خواهد بود. اما در مورد سند رسمی صرفاً می توان ادعای جعلیت نمود.

بیشتر بدانید:

سند عادی و رسمی و نکات مهم هر یک

بخشش مهریه به منظور طلاق

در بسیاری مواقع بخشش مهریه در قبال طلاق است. زوجه که خواهان طلاق از زوج است می تواند برای اینکه راحت تر طلاق بگیرد تمام یا بخشی از مهریه ضمن عقد نکاح را ببخشد و در مقابل زوج قبول مابذل می کند.

این نوع بخشش مشروط به وقوع طلاق است که با طلاق بذل مهریه به طور کامل محقق می شود.

در این صورت اگر زن پس از اجرای طلاق در مدت عده از مهریه بذل شده رجوع کند، مرد نیز می تواند از طلاق رجوع کند. در نتیجه رابطه زوجیت سابق از سر گرفته می شود.

نمونه متن بخشش و ابراء مهریه

در تاریخ ذیل حاضر گردید خانم … فرزند… به کد ملی… متولد… به نشانی… در دفترخانه اسناد رسمی در کمال صحت و سلامت روان و عقد و جسم بدون هرگونه اجبار و اکراهی مهریه مافی القباله بشماره … مورخ… تعداد ۳۰۰ عدد سکه بهار آزادی را به زوج آقای … فرزند… به کدملی… نشانی… بذل نمود. بدینوسیله ذمه زوج از صداق مذکور ابراء گردید. زوجه حق هرگونه اعتراض و ادعایی را چه در حال و آینده از خود سلب و ساقط نمود.‌

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی در امور مهریه و اعطای وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

 

ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی

به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) – چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

ماده ۲۸۹ قانون مدنی

ابراء عبارت از این است که داین از حق خود به اختیار صرف نظر نماید.

ماده ۲۹۰ قانون مدنی

ابراء وقتی موجب سقوط تعهد میشود که متعهدله برای ابراء اهلیت داشته باشد.

ماده ۲۹۱ قانون مدنی

ابراء ذمه میت از دین صحیح است.

 

سوالات متداول

۱- آیا زوجه صغیر بالغ می تواند مهریه را ابراء کند؟

زوجه برای بخشش باید به سن رشد (هجده سالگی) رسیده باشد.

۲- ماهیت ابراء بخشش چیست؟

ابراء ایقاع است و به اراده ابراکننده ایجاد می شود. بخشش عقد است که با ایجاب و قبول و اراده طرفین است.

۳- آیا بخشش قابل رجوع است؟

زوجه می تواند با تحقق شرایط، دعوی رجوع از بخشش مهریه را مطرح کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *