قرار کفالت

قرار کفالت
زهرا شریفی

 

قرار کفالت یکی از قرار های تامین کیفری است و خفیف تر از قرار وثیقه محسوب می شود. در پاره ای از جرایم با توجه به نوع و اهمیت آنها، بازپرس یا دادیار قرار کفالت با تعیین وجه الکفاله صادر می نماید.

با سپردن فیش حقوقی، پروانه کسب یا سند مالکیت مال منقول یا غیرمنقول قرار قبولی کفالت صادر می شود. در هر حال بازپرس باید ملائت و توانایی مالی کفیل را احراز نماید.

در ادامه وکیل کیفری به طور کاربردی موارد قرار کفالت، شرایط صدور آن و تعهدات کفیل را بیان می کند.

همچنین شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

قرار کفالت چیست؟

قرار کفالت یکی از قرارهای تامین در ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری می باشد. با صدور قرار، متهم باید شخصی را به عنوان کفیل به مرجع قضائی معرفی نماید. کفیل متعهد می شود هر زمان متهم احضار گردد وی را نزد بازپرس یا دادیار حاضر نماید. در صورت تخلف از تعهد خود، می بایست مبلغ کفالت را به مرجع قضائی پرداخت نماید.

مبلغ قرار بسته به نوع جرم و اهمیت آن بنا به تشخیص مرجع قضائی می باشد. متهم خود نمی تواند کفیل خود شود بلکه باید شخص دیگری آن را برعهده بگیرد.

متهمی که برای او قرار کفالت صادر شده اگر عاجز از معرفی کفیل باشد به بازداشتگاه معرفی می شود. قرار کفالت به متهم ابلاغ شده و تصویر آن به وی تحویل داده می شود.

بیشتر بدانید:

قرار وثیقه و شرایط صدور آن

شرایط کفیل

کفیل باید فردی عاقل، بالغ، رشید و مختار باشد. کفالت صغیر، دیوانه، فرد کمتر از هجده سال و فرد مجبور و بدون اراده قابل قبول نیست.

همچنین کفیل علاوه بر ملائت مالی که توسط بازپرس احراز می شود باید قدرت حاضر نمودن متهم را نیز داشته باشد. ارائه فیش حقوقی و پروانه کسب جهت احراز ملائت کفیل کافی است.

ممکن است گفته شود فرد بازنشسته و مستمری بگیر چون دین مربوط به شخص بازنشسته و مستمری بگیر نیست نمی تواند کفیل شود.

اما با توجه به اینکه کفیل در مرجع قضائی متعهد به حاضر کردن متهم می شود و این دین مربوط به شخص وی می باشد بتوان حقوق بازنشستگی یا مستمری را توقیف نمود.

اعتراض به عدم پذیرش کفیل

اگر متهم نتواند کفیل معرفی کند، قرار منتهی به بازداشت صادر شده و بازداشت می شود. در این صورت متهم می تواند به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش کفیل ظرف ده روز اعتراض نماید.

دادگاه کیفری ۲ به اعتراض رسیدگی می نماید. ممکن است قرار نقض شود که در این صورت دستور آزادی متهم صادر می شود یا تایید گردد در هر صورت پرونده به دادسرا عودت داده می شود.

بیشتر بدانید:

ضبط وثیقه – مراحل و شرایط آن

درخواست تبدیل کفالت به وثیقه

متهم می تواند درخواست کند قرار کفالت به وثیقه تبدیل شود. در این صورت مرجع قضائی مکلف است قبول نموده، قرار کفالت را فک و قرار وثیقه صادر نماید.

متهم می تواند هر زمان با معرفی کفیل درخواست فک قرار وثیقه را نماید در این صورت قرار صادره فک و مال آزاد شده و قرار کفالت صادر می شود.

قرار کفالت در جرایم اطفال

در مورد جرایم اطفال کمتر از پانزده سال قرار تامین از هیچ نوعی از آن که در ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری آمده، صادر نمی شود. در این صورت طفل به اولیاء و سرپرست قانونی وی سپرده می شود.

در مورد جرایم اطفال بین پانزده تا هجده سال نیز قرار کفالت صادر نمی شود مگر اینکه ضرورت ایجاب کند.

لازم به ذکر است عدم توانایی معرفی کفیل در خصوص این افراد موجب بازداشت متهم در بازداشتگاه نمی شود لکن به کانون اصلاح و تربیت اعزام می شود.

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی در امور کیفری و اعطای وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

سوالات متداول

۱- اگر قرار کفالت به دلیل عجز از معرفی کفیل منتهی به بازداشت شود آیا تایید دادستان لازم است؟

اگر قرار توسط دادیار صادر شده باشد باید به نظر دادستان برسد و وی مکلف است ظرف ۲۴ ساعت در این مورد اظهارنظر نماید.

۲- آیا دستور ضبط وجه الکفاله قابل اعتراض است؟

اگر کفیل در موعدی که متهم احضار شده وی را نزد مرجع رسیدگی کننده حاضر ننماید مبلغ مندرج در قرار به نفع دولت ضبط می شود. دستور ضبط وجه کفالت ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض می باشد.

۳- کفیل ظرف چه مدتی از تاریخ ابلاغ مهلت دارد متهم را تحویل دهد؟

کفیل باید ظرف سی روز متهم یا محکوم علیه را به مرجع قضائی تحویل دهد. در غیر این صورت وجه الکفاله به دستور دادستان به نفع دولت ضبط می شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *