- قرار تعلیق تعقیب – شرایط و موارد صدور - 2024-09-16
- تاثیر توبه در سقوط مجازات - 2024-09-14
- قرار نظارت قضایی – انواع – اعتراض – موارد صدور - 2024-09-11
اصلاح و ابطال اجراییه حسب مورد در موارد ابلاغ نادرست اجراییه یا مغایرت مندرجات آن با رای قطعی درخواست می شود.
اولین قدم پس از قطعیت حکم، درخواست صدور اجرائیه از دادگاه صادرکننده حکم بدوی است. محکوم لهی که پس از مدتها انتظار پرونده اش به نتیجه مطلوب رسیده درصدد اجرای مفاد حکم بر می آید. گاهی عملیات اجرایی مواجه با اشتباه در اجراییه می شود که می بایست رفع شود.
در مقاله حاضر به طور کاربردی موارد و نحوه اصلاح و ابطال اجراییه بیان می شود. ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
اجرائیه چیست؟
اجراییه برگه ای رسمی است که از سوی دادگاه صادرکننده حکم اولیه بنا به درخواست محکوم له صادر می شود. بعد از صدور به آدرس قانونی محکوم علیه ابلاغ می گردد.
در این بین ممکن است از لحاظ نحوه ابلاغ به محکوم علیه یا مطابقت مندرجات آن با حکم صادره اشکالاتی به وجود آید. لذا چون شروع عملیات اجرایی با اجراییه است. لازم است نسبت به رفع اشتباه اقدامات لازم صورت گیرد.
گاهی منشا اشتباه در ستون خواسته دادخواست است. برای مثال پلاک ثبتی ذکر شده در دادخواست با سند مالکیت مغایرت داشته باشد. بدون اینکه خوانده یا دادگاه متوجه آن شوند و رفع شود منجر به صدور رای می شود.
در مواردی دادخواست به طور صحیح تنظیم شده است. لکن در رای دادگاه در اعداد و ارقام اشتباه رخ می دهد. این مورد از موارد ماده ۳۰۹ قانون آیین دادرسی مدنی و رفع اشتباه قلمی است.
بیشتر بدانید:
شرایط اصلاح و ابطال اجراییه
ماده ۱۱ قانون اجرای احکام مدنی: “هرگاه در صدور اجراییه اشتباهی شده باشد دادگاه میتواند راساً یا به درخواست هر یک از طرفین به اقتضای مورد اجراییه را ابطال یا تصحیح نماید یا عملیات اجرایی را الغاء کند و دستور استرداد مورد اجرا را بدهد.”
اشتباه در اجراییه ممکن است ناشی از ابلاغ آن باشد. این گونه که هنوز رای قطعیت نیافته، اجراییه صادر و ابلاغ می شود. ممکن است ناشی از مغایرت مندرجات آن با حکم صادره باشد. برای مثال مبلغ محکوم به صد میلیون تومان است و در اجراییه یک میلیارد تومان ذکر شده است.
در مورد اخیر که از موارد اصلاح است. ضمن درخواست کتبی از دادگاه صادرکننده درخواست اصلاح و صدور و ابلاغ مجدد می شود. در این صورت اگر عملیات اجرایی یا بخشی از آن انجام شده باشد. به دستور دادگاه پس از اصلاح به هر اندازه و تا هر مقطع عملیات اجرایی مسترد می گردد.
در مواردی حکم غیر قطعی به محکوم علیه ابلاغ می شود. یا هنوز قطعی نشده به مشارالیه ابلاغ می شود. دادگاه به درخواست محکوم له اجراییه صادر می کند.
در این صورت تقاضای ابطال اجراییه از دادگاه صادرکننده می شود. در این مورد، عملیات اجرایی به هر میزان اجرا شده باشد الغاء می شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- آیا شخص ثالث می تواند درخواست اصلاح یا ابطال اجراییه را نماید؟
دادگاه راساً یا به درخواست یکی از طرفین عمل می کند.
۲- آیا اجراییه تصحیح شده ابلاغ می شود؟
اجراییه اصلاح شده می بایست به طرفین ابلاغ گردد.
۳- در نیابت اجرا اصلاح یا ابطال با کدام دادگاه است؟
اصلاح یا ابطال اجراییه با دادگاهی است که دستور نیابت را صادر نموده است.