اعسار و تقسیط مهریه

تقسیط مهریه
زهرا شریفی

 

زمانی رای به تقسیط مهریه صادر می شود که زوج توانایی پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد.‌ در این صورت با مطرح کردن دعوی اعسار از دادگاه صادرکننده حکم قطعی، درخواست پرداخت به تقسیط می نماید.‌ دادگاه با توجه به مدارک موجود و احراز شرایط قانونی حکم اعسار را صادر می نماید.

در نوشته حاضر وکیل مهریه تهران به طور کاربردی در مورد نحوه درخواست اعسار و تقسیط مهریه می گوید.

بعلاوه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

اعسار به چه معناست؟

اعسار به معنای تنگدستی و عسرت است. معسِر کسی است که به واسطه ندار بودن، توانایی پرداخت یکجای محکوم به را نداشته باشد. چنین فردی می تواند به تجویز قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی (۱۳۹۴) دادخواست اعسار از پرداخت محکوم به و تقسیط آن به دادگاه بدوی صادرکننده حکم تقدیم نماید.

نحوه رسیدگی دادگاه در اعسار و تقسیط مهریه

پس از وصول دادخواست به شعبه بدوی صادرکننده حکم مهریه، دادگاه دادخواست و ضمائم آن را بررسی می کند. در صورت کامل بودن آن، وقت رسیدگی به زوجین ابلاغ می شود. در جلسه رسیدگی، شهادت شهود استماع می شود. در صورتی که دادگاه دعوی را وارد تشخیص دهد حکم بر اعسار و تقسیط مهریه صادر می گردد.

ضمن حکم اعسار، دادگاه تعدادی سکه به عنوان پیش پرداخت تعیین می کند. بقیه محکوم به تقسیط می گردد. زوج مطابق رای صادره و در مواعد مقرر محکوم به را پرداخت می کند. در غیر این صورت با عدم پرداخت مبلغ پیش یا اقساط، به تقاضای زوجه حکم جلب صادر می شود.

صدور حکم جلب در صورتی است که زوج مالی برای توقیف و فروش و وصول مهریه نداشته باشد. زن هر زمان می تواند با معرفی اموال مرد، مهریه را از فروش آن وصول نماید خواه حکم اعسار صادر شده یا نشده باشد.

بیشتر بدانید:

اعسار چیست؟

حکم اعسار یا رد آن، ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر خواهی است. هر یک از طرفین که رای صادره به زیان او باشد می تواند در مهلت مقرر به موجب لایحه دفاعیه قوی به آن اعتراض کند.

هر یک از محکوم له و محکوم علیه می توانند تقاضای تعدیل اقساط مهریه را نمایند. در این صورت دادخواست تعدیل به دادگاه صادرکننده حکم اعسار ارسال می گردد

اعسار از پرداخت مهریه

پس از صدور حکم قطعی مهریه، از تاریخ ابلاغ اجرائیه در سامانه ثنا، زوج ظرف یک ماه مهلت دارد دادخواست اعسار را ثبت کند. ثبت اعسار خارج از مهلت یکماهه مستلزم معرفی وثیقه یا کفالت بنا به تشخیص دادگاه صادرکننده حکم می باشد.

اگر در مهلت قانونی دادخواست ثبت شود نیازی به کفیل یا وثیقه نخواهد بود. در اینجا اگر اعسار رد شود، اجرای احکام به کفیل و وثیقه گذار ابلاغ می کند ظرف بیست روز محکوم علیه را حاضر نماید. اگر در مهلت مقرر حاضر نگردد، مهریه از مورد وثیقه یا کفالت وصول می گردد.

محکوم علیه به ضمیمه دادخواست اعسار، استشهادیه دو نفر شاهد و لیست اموال و دارایی های خود را به دادگاه ارائه می دهد. لیست اموال شامل اموال و دارایی زوج و نقل و انتقالات وی در یکسال اخیر می باشد.

شهود باید افرادی عادل باشند. افرادی که محکوم علیه را در مدت متعارفی می شناسند و از وضع زندگانی، معیشت و شغل وی مطلع هستند.

محکوم می بایست همه دارایی موجود را ذکر کند در غیر این صورت، دارای ضمانت اجرای کیفری بوده و مجازات آن حبس (درجه هفت) به میزان سه تا ششماه می باشد.

مستثنیات دین در اعسار از مهریه

موارد زیر مستثنیات دین است:
الف – منزل مسکونی که عرفاً در شان محکوم‌علیه در حالت اعسار او باشد
ب – اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکوم‌علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
ج – آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم‌ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می‌شود.
د – کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شان آنها.
ه- – وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه‌ وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
و – تلفن مورد نیاز مدیون.
ز – مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می‌شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره‌ بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستاجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شان او نباشد.

بیشتر بدانید:

مستثنیات دین شامل چه مواردی می شود؟

▪︎ اموال مذکور جزء مستثنیات اموال زوج هستند. لذا در صورتی که مال توقیف شده یکی از موارد ذکر شده باشد زوج می تواند با اعلام کتبی، از فروش آن خودداری نماید.

▪︎ در مواردی که منزل مسکونی زوج که وی آن را مستثنیات دین معرفی نموده، بیشتر از شان وی باشد به دستور قاضی اجرای احکام فروخته و از وجه مازاد آن، مهریه محکوم له برداشت می شود.

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی و اعطای وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

 

سوالات متداول

۱- اعسار از پرداخت مهریه مالی است یا غیرمالی؟

اعسار از پرداخت مهریه دعوای غیرمالی است.

۲- آیا اتومبیل زوج مستثنیات دین محسوب می شود؟

اتومبیل مرد جزء مستثنیات دین نمی باشد بنابراین قابل توقیف است مگر زوج ثابت کند جهت امرار معاش از آن استفاده می نماید.

۳- اگر زوج تاجر باشد آیا می تواند دادخواست اعسار و تقسیط مهریه بدهد؟

اشخاص تاجر نمی توانند دعوی اعسار مطرح کنند، این اشخاص در صورتی که مدعی اعسار باشند باید دعوی ورشکستگی ثبت کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *