- قرار تعلیق تعقیب – شرایط و موارد صدور - 2024-09-16
- تاثیر توبه در سقوط مجازات - 2024-09-14
- قرار نظارت قضایی – انواع – اعتراض – موارد صدور - 2024-09-11
خلع ید مشاعی ملک موروثی در مواردی است که احد از وراث ملک متوفی را بدون رضایت سایر مالکین در تصرف خویش می گیرد.
خلع ید عبارت است از اینکه شخصی ملک غیر را بدون رضایت مالک رسمی تصرف می کند. ممکن است ملکی بیش از یک مالک داشته باشد و یکی از مالکین به طور غیرقانونی آن را تحت استیلای خود بگیرد.
از آنجا که سایر مالکین به دنبال احقاق حق خود در ملک هستند. لذا درصدد بیرون کردن متصرف عدوانی بر می آیند. مصداق رایج آن دعوای وراث در این خصوص است.
در این مقاله وکیل ملکی تهران شرایط و مراحل دعوی خلع ید مشاعی ملک موروثی را بیان می کند.
ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
مراحل دعوی خلع ید مشاعی ملک موروثی
فهرست مطالب
▪︎ این دعوی در دادگاه حقوقی محل ملک رسیدگی می شود.
▪︎ دعوی مالی است. هزینه دادرسی معادل ۳/۵ درصد ارزش منطقه ای ملک است.
▪︎ خواسته عبارت است از خلع ید مشاعی ملک پلاک ثبتی و مشخصات …. و اجرت المثل ایام تصرف از تاریخ … لغایت اجرای حکم و خسارات دادرسی.
▪︎ خواندگان متصرف عدوانی و سایر ورثه هستند.
▪︎ مدارک و مستندات دعوا حسب مورد شامل گواهی انحصار وراثت، سند مالکیت مورث، اظهارنامه، تامین دلیل تصرفات خوانده، شهادت شهود، تحقیق و معاینه محلی، ارجاع به کارشناس و سایر ادله موجود است.
▪︎ دادگاه قبل از وقت رسیدگی جهت احراز مالکیت خواهان و شرایط ملک از اداره ثبت املاک محل استعلام می گیرد.
▪︎ رای صادره ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی است.
▪︎ پس از قطعیت حکم، در مرحله اجرای احکام و طی تشریفات آن، از متصرف خلع ید به عمل می آید. سپس طبق ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی ملک به فروش رسیده و سهم هر وارث به وی پرداخت می شود.
بیشتر بدانید:
خلع ید مشاعی ملک موروثی چیست؟
خلع ید عبارت است از اینکه شخصی ملک غیر را بدون رضایت مالک رسمی تصرف می کند. ممکن است ملکی بیش از یک مالک داشته باشد و یکی از مالکین به طور غیرقانونی ملک را تحت استیلای خود قرار دهد.
از آنجا که سایر مالکین به دنبال احقاق حق خود در ملک هستند. لذا درصدد بیرون کردن متصرف عدوانی بر می آیند. مصداق رایج این امر ملک موروثی است. در این دعوا خواهان می بایست مالکیت رسمی داشته باشد.
با فوت شخص، دارایی و دیون وی داخل مجموعه ای به نام ترکه می شود. تا پیش از تقسیم ترکه، مالکیت وراث نسبت به ماترک مشاعی است. پس از تقسیم، هر یک مالک مفروزی سهام خود می گردد.
بسیاری مشاهده می شود یکی از وراث قبل از فوت مورث یا بعد از آن ملک را تحت تصرف خود می گیرد. بدون اینکه بقیه شرکا رضایت داشته باشند. در اینجا هر یک از وراث می تواند دعوای خلع ید مشاعی ملک موروثی را مطرح نماید.
مالکیت متصرف ملک موروثی
ممکن است متصرف در مقام دفاع سندی مانند مبایعه نامه یا وصیت نامه مبنی بر مالکیت خود ابراز کند. اگر ملک به خوانده فروخته شده باشد می بایست صحت امضا و اثر انگشت مورث اثبات گردد.
برای این منظور با اظهار تردید امضای مورث از سوی خواهان یا سایر ورثه، دادگاه موضوع را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می دهد. تصمیم دادگاه بر مبنای نظریه کارشناس خواهد بود. ممکن است خوانده یک برگه وصیتنامه ارائه نماید.
هر شخصی می تواند تا یک سوم اموالش را به نفع دیگری وصیت کند. اگر وصیتنامه رسمی باشد مفاد آن بدون نیاز به تنفیذ اجرا می شود.
اگر وصیت عادی و از نوع خودنوشت یا سری باشد. می بایست به موجب طرح دعوی تقابل یا دعوای مستقل، تنفیذ آن از سوی دادگاه اعلام گردد. پس از تنفیذ طبق قواعد وصیت، تصمیم مقتضی اتخاذ می گردد.
مطالبه اجرت المثل و قلع و قمع بنا
اجرت المثل ایام تصرف عبارت است از خسارتی که مالک رسمی در قبال استفاده غاصب از ملکش مستحق دریافت آن است. خواه ششدانگ ملک متعلق به خواهان باشد یا مشاعاً مالک باشد.
بیشتر بدانید:
هر یک از وراث می تواند اجرت المثل ایام تصرف متصرف غیرقانونی را از دادگاه تقاضا کند. در این صورت می بایست تصرفات غاصبانه خوانده و عدم رضایت خود را اثبات نماید. رسیدگی به خواسته اجرت المثل و برآورد میزان آن طبق نظر کارشناس رسمی دادگستری خواهد بود.
پرداخت هزینه کارشناس با خواهان است. در صورت اعتراض، پرداخت هزینه کارشناس سه نفره یا بیشتر با معترض می باشد.
با توجه به اینکه عرصه ملک موروثی مشاع است و وراث در ذره ذره آن مالکیت دارند. از این رو اگر متصرف بنایی ساخته باشد. چون خود نیز در عرصه سهیم است و قلع و قمع موجب ایجاد خسارت می شود. لذا نمی توان در زمین مشاعی قلع و قمع بنا را درخواست نمود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- آیا باید برای متصرف اظهارنامه ارسال نمود؟
ارسال اظهارنامه به متصرف، یکی از طرق اثبات عدم رضایت خواهان است.
۲- اگر بین مالک و متصرف قرارداد یا توافقی باشد چه دعوایی مطرح می شود؟
در این صورت حسب شرایط طرفین، دعوای تخلیه اقامه می گردد.
۳- هزینه اجرای حکم چه میزان است؟
هزینه اجرای حکم خلع ید مشاعی ملک موروثی ۵ درصد ارزش منطقه ای ملک است.