- قرار تعلیق تعقیب – شرایط و موارد صدور - 2024-09-16
- تاثیر توبه در سقوط مجازات - 2024-09-14
- قرار نظارت قضایی – انواع – اعتراض – موارد صدور - 2024-09-11
آیا امکان صدور دستور موقت و تامین خواسته در داوری وجود دارد؟ در صورت سکوت یا تصریح به آن ضمن شرط داوری چه اقدامی باید کرد؟ این سوالات و مشابه آن بسیار در مبحث داوری مطرح می شود که پاسخ به آنها ضروری است.
دستور موقت و تامین خواسته دو نهاد حقوقی و امتیازی قانونی برای خواهان دعوی بشمار می روند. داوری روش حل و فصل اختلافات قراردادی با تراضی طرفین است. لذا از آنجا که مرجع استثنایی حل اختلاف است. فقط با رعایت مقررات آمره آیین دادرسی مدنی و تراضی طرفین اعمال می شود.
در مقاله حاضر به طور کاربردی دستور موقت و تامین خواسته در داوری بیان می شود.
ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
دستور موقت و تامین خواسته
خواهان می تواند در دعوای حقوقی درخواست دستور موقت از دادگاه نماید. در این صورت اگر فوریت امر اقتضا کند. دعوا نیز به نحوی باشد که امکان تضییع حقوق خواهان در آینده از سوی خوانده وجود دارد. دادگاه مبادرت به صدور دستور موقت می نماید.
موضوع دستور موقت توقیف مال، انجام یا منع از انجام عملی است. دستور صادره هیچ تاثیری در اصل دعوا نخواهد داشت.
از سویی خواهان می تواند تا قبل از صدور رای قطعی درخواست صدور قرار تامین خواسته نماید. در این صورت با موافقت دادگاه، اموال خوانده معادل میزان خواسته با معرفی خواهان تا صدور حکم و مرحله اجرای حکم توقیف می شود.
بیشتر بدانید:
در داوری که طریق حل و فصل اختلاف طرفین قرارداد است. ممکن است خواهان درصدد دستور موقت یا تامین خواسته برآید. علی الخصوص وقتی که بیم انتقال موضوع خواسته از سوی طرف قرارداد وجود داشته باشد. باید دید اقدامی در این مورد می توان نمود.
آیا دستور موقت و تامین خواسته در داوری هست؟
داوری روش حل و فصل اختلافات قراردادی است. از آنجا که مرجع استثنایی حل اختلاف است. فقط با رعایت مقررات آمره آیین دادرسی مدنی و تراضی طرفین قرارداد اعمال می شود.
طرفین به موجب شرط ضمن عقد یا قرارداد مستقل در خصوص داوری و فرآیند آن توافق می کنند. در مواردی بدون تعیین حدود آن، صرفاً به حل و فصل اختلاف از طریق داوری تراضی می کنند.
در دعوای مطروحه تامین خواسته و دستور موقت از حقوق خواهان محسوب می شوند. مشروط بر اینکه امکان اجرای آنها وجود داشته باشد. در داوری مانند دعوای دادگستری ممکن است بیم انتقال مال از سوی خوانده وجود داشته باشد.
بیشتر بدانید:
مقررات داوری در قانون آیین دادرسی مدنی در مورد این دو نهاد مسکوت است. از آنجا که مقررات داوری آمره است. تصریح طرفین به دستور موقت و تامین خواسته باعث جواز آنها نمی شود.
همانگونه که صدور دستور موقت در محاکم منوط به تایید رئیس دادگستری است. به طریق اولی در داوری قابل اجرا نخواهد بود.
لذا با توجه به اهمیت این موارد و مسکوت ماندن آنها در مقررات داوری داخلی، نمی توان قائل به اجرای آنها در فرآیند داوری بود.
طبق ماده ۹ قانون داوری تجاری بین المللی، صدور قرار تامین خواسته از سوی داور امکانپذیر نیست. در این خصوص طرفین به دادگاه مقر داوری مراجعه می کنند. لکن صدور دستور موقت در فرآیند داوری در ماده ۱۷ قانون یاددشده پیش بینی شده است.
جهت دریافت مشاوره تخصصی داوری با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- آیا خسارت احتمالی در دستور موقت و تامین خواسته باید وجه نقد باشد؟
خسارت احتمالی در دستور موقت اعم از وجه نقد و مال منقول و غیر منقول است. اما در تامین خواسته الزاماً وجه نقد است.
۲- نقش دادگاه در داوری چیست؟
دادگاه به عنوان مقام نظارتی بر رای داور ایفای نقش می کند.
۳- اگر طرفین در موافقت نامه مستقل این دو نهاد را شرط کنند تکلیف چیست؟
دستور موقت و تامین خواسته در داوری وجود ندارد ولو با تراضی صریح طرفین.