- گذشت منجز و مشروط (معلق) – عدول از گذشت - 2024-10-09
- تاثیر گذشت شاکی در جرایم قابل گذشت و غیرقابل گذشت - 2024-10-09
- تشدید و تخفیف قرار تامین کیفری - 2024-10-07
لایحه دفاعیه جرم تصرف عدوانی،،، یکی از دعاوی رایج دادگستری، دعاوی ثلاث است. به تصرف عدوانی، مزاحمت ملکی و ممانعت از حق دعاوی تصرف یا ثلاث گفته می شود.
در بسیاری موارد شخصی بدون رضایت مالک، ملک وی را اشغال می کند. یا به هر نحو مورد مزاحمت یا ممانعت از حق قرار می دهد. با توجه به اهمیت این دعاوی، از دو جنبه کیفری و حقوقی قابل پیگیری هستند.
از این رو، تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در روند پرونده یا نقض رای تاثیرگذار خواهد بود. در مقاله حاضر وکیل کیفری نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.
دعاوی تصرف عدوانی
هرگاه کسی ملک دیگری را بدون رضایت مالک تحت تصرف خود بگیرد، مرتکب جرم تصرف عدوانی شده است.
به لحاظ اهمیت موضوع، قانونگذار در ماده ۶۹۰ قانون تعزیرات به بیان وصف کیفری دعاوی ثلاث پرداخته است. در تبصره ماده، توقف عملیات اجرایی پیش بینی شده است.
همینطور از لحاظ حقوقی این دعاوی (مواد ۱۵۸ تا ۱۷۷ قانون آیین دادرسی مدنی) مقرر نموده با صدور حکم بدوی می توان مفاد آن را اجرا نمود. این دعاوی تقریباً دارای مقررات یکسانی هستند. ضمن اینکه در هر دو دعوای کیفری و حقوقی دادگاه می بایست خارج از نوبت به دعوا رسیدگی نماید.
در تحقق عنصر مادی جرم، دعاوی ثلاث اختلافاتی با یکدیگر دارند. لکن در تحقق ارکان معنوی و قانونی، تفاوتی با یکدیگر ندارند.
تصرف عدوانی در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی جرمی قابل گذشت است. اما در مورد اشخاص دولتی و عمومی غیرقابل گذشت می باشد. مجازات قانونی جرم سه ماه تا یکسال حبس تعزیری می باشد.
تنظیم لایحه دفاعیه
در تنظیم لایحه دفاعیه جرم تصرف عدوانی به چند مورد می بایست توجه شود.
▪︎ در این جرم (دعاوی ثلاث) متصرف، ملک دیگری را به طور عدوانی تصرف می کند. لکن علیرغم مطالبه مالک (معمولاً از طریق اظهارنامه) آن را مسترد نمی کند. شاکی باید مالک رسمی یا به نحوی دارای مالکیت قطعی نسبت به ملک باشد.
▪︎ جرم تصرف عدوانی از طریق ادله اثبات جرم شامل شهادت شهود، اقرار متهم، تامین دلیل با کارشناسی و غیره اثبات می شود.
▪︎ علاوه بر مصادیقی که در ماده ۶۹۰ ذکر شده اند. در قسمت مشاعات آپارتمانها نیز این جرم بسیار رخ می دهد. برای مثال، یکی از همسایگان ماشین خود را در پارکینگ واحد دیگر می گذارد. با وجود اعلام و مطالبه مالک، همچنان از رفع تصرف امتناع می کند.
یکی از متصرفین موتور خود را در حیاط مشاعی ساختمان می گذارد در اینجا با شکایت مزاحمت ملکی موضوع قابل تعقیب است.
در جایی، ملکی مشاع بین دو یا چند نفر است. یکی از مالکین درب ملک را قفل و مانع ورود مالک دیگر یا کسی که اذن در ورود دارد، می شود. در اینجا شکایت رفع ممانعت از حق راهگشاست.
این موارد و بسیاری دیگر، عنصر مادی جرم بوده که با حصول سایر شرایط، مرتکب محکوم و مجازات می شود. در تنظیم لایحه دفاعیه به رکن مادی هر یک توجه می گردد.
▪︎ عنصر معنوی جرم سوءنیت عام و خاص است. به قصد و علم ارتکاب فعل مجرمانه سوءنیت عام می گویند. سوءنیت خاص قصد تصرف عدوانی ملک دیگری است.
▪︎ رکن قانونی جرم دعاوی تصرف ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) است.
▪︎ ممکن است مرتکب در حین رسیدگی سند مالکیت ملک را ارائه دهد. در این صورت اگر بین طرفین در مالکیت موضوع شکایت اختلاف باشد. پس از صدور قرار اناطه، شاکی یکماه فرصت دارد در دادگاه حقوقی صالح دادخواست بدهد و گواهی آن را ضمیمه پرونده کیفری نماید.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.