- قرار تعلیق تعقیب – شرایط و موارد صدور - 2024-09-16
- تاثیر توبه در سقوط مجازات - 2024-09-14
- قرار نظارت قضایی – انواع – اعتراض – موارد صدور - 2024-09-11
در مواردی فسخ معامله به دلیل تخلف از شروط ضمن عقد است. بنابراین باید با توجه به اوصاف هر یک لایحه دفاعیه مناسب تنظیم شود.
به شرط فعل و صفت و نتیجه شروط ضمن عقد می گویند. هر کدام دارای خصوصیت و احکام خود می باشد. خیار تخلف از شرط از جمله خیاراتی است که در صورت اسقاط خیارات ضمن عقد، از اعتبار نمی افتد.
از این رو تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش با توجه به احکام هر یک در روند پرونده یا نقض رای تاثیرگذار خواهد بود.
در مقاله حاضر وکیل امور قراردادها نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.
شرط صفت، فعل و نتیجه
شرط صفت به این معناست که اوصاف کمی (مقدار) و کیفی (کیفیت) مورد معامله بین طرفین شرط شود.
در این صورت اگر بعد از عقد کاشف به عمل آید. مبیع در زمان قرارداد فاقد اوصاف ذکر شده است. متضرر می تواند به استناد خيار تخلف از شرط صفت معامله را فسخ نماید.
شرط فعل عبارت است از اینکه تعهد انجام یا ترک عملی بر طرف قرارداد شرط شود. در شرط فعل، ابتدا دعوی الزام به ایفای تعهد اقامه می شود. در صورت عدم انجام محکوم به در مرحله اجرای حکم، حق فسخ برای مشروط له ایجاد می شود.
شرط نتیجه عبارت است از اینکه یک عمل حقوقی (عقد یا ایقاع) یا حصول نتیجه یک عمل حقوقی شرط شود. در این صورت، نتیجه شرط به نفس اشتراط حاصل می شود.
شرط نتیجه بر خلاف شرط فعل ایجاد تعهد نمی کند. بلکه یک عمل حقوقی یا نتیجه آن با اشتراط و خود به خود محقق می شود. اعمال مادی مانند رنگ آمیزی ویلا را نمی توان به عنوان شرط نتیجه درج نمود.
نکات تنظیم لایحه دفاعیه
برای نگارش لایحه دفاعیه چند نکته توصیه می شود.
▪︎ خیار تخلف از شرط برای کسی ایجاد می شود که در زمان عقد عالم به آن نباشد. در صورت اثبات علم در زمان معامله، دعوا مردود است.
▪︎ در دعوای تایید فسخ معامله دادگاه ابتدا صحت قرارداد را بررسی می کند. اگر نسبت به سند ابرازی تعرض و ایرادی نشود. نوبت به دفاعیات طرفین و لوایح دفاعیه تقدیمی می رسد.
به عبارتی اگر در جلسه اول رسیدگی نسبت به سند ابرازی ادعای جعل یا اظهار انکار یا تردید شود. یعنی اینکه به اصالت آن تعرض شده است. در اینجا دادگاه جهت کشف حقیقت موضوع را به کارشناس رسمی دادگستری ارجاع می دهد.
▪︎ از آنجا که در دعوای تایید فسخ، خواهان مدعی خلاف اصل می باشد. چون که اصل بر صحت معاملات است. از این رو می بایست ضمن نگارش لایحه دفاعیه، ادله اثبات کننده دعوی طبق ماده ۱۲۵۸ قانون مدنی ارائه گردد.
▪︎ اگر در قرارداد شرط شود در صورت عدم انجام تعهد، حق فسخ برای طرف مقابل ایجاد می شود. به آن شرط فسخ مستقیم قرارداد گفته می شود. در اینجا متعهدله بدون الزام متعهد به انجام کار می تواند معامله را فسخ نماید.
▪︎ اعتبار شرط ضمن عقد وابسته به عقد اصلی است. اگر عقد باطل باشد شرط ضمن آن نیز از آن تبعیت نموده و از بین می رود.
اما اگر بر عکس شرط باطل باشد اصولا موجب ابطال عقد اصلی نمی شود. مگر در دو حالت ابطال کننده عقد شامل: ۱- شرط خلاف مقتضای ذات عقد. ۲- شرط مجهولی که جهل به آن موجب جهل به عوضین شود.
▪︎ اگر در معامله ای مبلغی به عنوان وجه التزام در صورت مستحق للغیر بودن مبیع شرط شود. سپس معامله مستحق للغیر درآید. چنانچه تردید شود غرامت مشتری، وجه التزام مورد تراضی است یا مفاد رای وحدت رویه شماره ۸۱۱ دیوان عالی کشور. با توجه به استقلال شرط از عقد اصلی، دادگاه به حاکمیت تراضی طرفین و وجه التزام توجه می کند.
▪︎ خیار تخلف از شرط قابل اسقاط نمی باشد. بنابراین با نقض تعهد و حصول شرایط، مشروط له حق فسخ معامله را خواهد داشت.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.