نمونه اظهارنامه الزام به تمکین

زهرا شریفی

اظهارنامه الزام به تمکین زوجه در مواردی که زن منزل مشترک را ترک کرده است جهت دعوت به بازگشت وی ارسال می‌شود. در مواردی زوجه به هر علتی منزل مشترک را ترک می‌کند. از آنجا که معمولاً زوج که نفقه پرداخت می‌کند درصدد بازگشت وی به زندگی زناشویی است، اظهارنامه الزام به تمکین را به محل اقامت فعلی زوجه (اقامتگاه وی در سامانه ثنا) ارسال می‌کند. اظهارنامه الزام به تمکین اخطاری قانونی و رسمی است که زوج جهت مطالبه حق خود از زوجه و جهت استناد به مفاد آن در دادگاه، در طول مدت ترک زندگی مشترک به نشانی زوجه ارسال می‌شود که نمونه آن در این نوشته بیان شده است.

لزوم تمکین زوجه

در مواردی به دلیل وقوع اختلافات زناشویی و ناسازگاری بین طرفین یا به هر علت دیگر زوجه منزل مشترک را ترک می‌کند.‌ طبق قانون مدنی ایران تمکین از زوج، وظیفه شرعی زوجه است.‌ در صورتی نفقه به زن تعلق می‌گیرد که از مرد تمکین کند.‌ از سوی دیگر، اگر علیرغم اظهارنامه و دعوا و حکم دادگاه، زوجه به منزل مشترک بازنگردد زن ناشزه محسوب شده و هیج حقی بر نفقه نخواهد داشت.

زندگی زوجین زیر یک سقف، ظهور و اماره بر تمکین زوجه و پرداخت نفقه است. اظهارنامه الزام به تمکین زمانی ارسال می‌شود که زوجه به هر دلیلی منزل مشترک را ترک کرده باشد. در اینجا زوج‌ می‌تواند قبل از اقامه دعوی الزام به تمکین، اظهارنامه مبنی بر بازگشت زوجه به منزل مشترک بدهد که نمونه آن در ادامه آورده شده است.

در صورت عدم مراجعت، دعوی الزام به تمکین اقامه می‌نماید. لازم به ذکر است، تنظیم اظهارنامه صحیح، مستلزم بررسی اسناد و مدارک در خصوص موضوع اختلاف می‌باشد. نمونه آن در زیر جهت آشنایی با نحوه نگارش آن می‌باشد.

نمونه اظهارنامه الزام به تمکین

اظهارکننده: آقای…

اظهارشونده: خانم…

موضوع: اخطار قانونی الزام به تمکین

وکیل اظهارکننده: زهرا شریفی وکیل پایه یک دادگستری

مخاطب محترم‌ با سلام، به تجویز ماده ۱۵۶ قانون آیین دادرسی مدنی مفاد این اظهارنامه به شما ابلاغ می‌گردد. طبق عقدنامه رسمی شماره … مورخ … زوجه دائمی موکل آقای … هستید. لکن شما بدون عذر موجه و مشروع اقدام به ترک منزل مشترک نمودید. از آنجا که تکلیف شرعی و قانونی زوجه، تمکین از زوج است. به موجب این اظهارنامه قانوناً و رسماً به شما اخطار می‌شود ظرف مدت سه روز جهت تمکین به منزل مشترک بازگردید در غیر این صورت علاوه بر اینکه ناشزه محسوب می‌شوید، حقی بر نفقه نخواهید داشت. ضمن اینکه اقدامات قانونی لازم از طریق محاکم محترم قضایی صورت خواهد گرفت.

خلاصه مطلب

اظهارنامه اخطاری قانونی است که در مواردی که زوجه منزل مشترک را ترک نموده، از سوی زوج جهت بازگشت و الزام به تمکین ارسال می‌شود. بنابراین مفاد آن و پاسخی که داده می‌شود در مراجع و نزد اشخاص مختلف قابل استناد می‌باشد. از این رو لازم است در نوشتن آن دقت و ظرافت لازم معمول گردد. جهت دریافت مشاوره و تنظیم‌ اظهارنامه از طریق شماره ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ با ما در ارتباط باشید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱- برای ارسال اظهارنامه الزام به تمکین به کجا مراجعه کنیم؟

اظهارکننده با آماده نمودن متن آن و با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات قضایی اقدام می‌نماید.

۲- اگر زن از خوف ضرر جسمانی منزل را ترک کرده باشد چه باید کند؟

زوجه می‌تواند دعوی اختیار منزل مستقل در دادگاه خانواده محل اقامت خود مطرح نماید.

۳- آیا ارسال اظهارنامه تمکین الزامی است؟

ارسال اظهارنامه الزام به تمکین اختیاری است لکن بهتر است جهت استناد در دادگاه، انجام شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *