نمونه لایحه دفاعیه مرحله داوری

زهرا شریفی

 

لایحه دفاعیه مرحله داوری به دلیل اینکه رای داور میان طرفین لازم الاجراست، باید به طور صحیح و جامع تنظیم گردد.‌ یک لایحه دفاعیه مناسب با توجه به اوراق و مدارک موجود و شرایط دعوی نگارش می شود.

یکی از طرق حل و فصل اختلاف داوری است. رای داور میان طرفین لازم الاجراست. یک رای صحیح بر اساس دفاعیات موثر در مراحل رسیدگی در داوری صادر می شود.‌

از آنجا که داوری استثنایی بر حل اختلافات قرارداد است. حدود اختیارات داور محدود به توافق طرفین قرارداد می باشد. معمولاً طرفین اختلاف راجع به تفسیر و تعبیر مفاد قرارداد، آن را به داوری محول می کنند.

اگر در خصوص طریق انحلال و فسخ قرارداد توافق نشده باشند. داور صلاحیت رسیدگی به اصل قرارداد را نخواهد داشت. نتیجه آن، ابطال رای داور از سوی محکمه در مراحل بعدی می باشد.

 

نمونه لایحه دفاعیه

هئیت محترم داوری قرارداد شماره … مورخ …

باسلام، پیرو درخواست داوری مالک قرارداد مشارکت در ساخت و اظهارنامه ارسالی به شماره … که وقت رسیدگی مورخه… تعیین و ابلاغ شده است‌. به وکالت از سازنده ملک و ضمن حضور در جلسه داوری به شرح ذیل دفاعیات خویش را مطابق مقررات لازم الرعایه و جاریه معروض می دارد.

خواهان دعوی به عنوان شریک قرارداد مشارکت در ساخت مورخ … مدعی انفساخ قرارداد شده است. لذا رای انفساخ را به هیئت سه نفره داوری محول نموده است.

طبق ماده ۸ قرارداد مبحوث عنه: طرفین قرارداد متعهد می شود در صورت بروز هرگونه تغییر یا تعبیر در مفاد مشارکت نامه با مراجعه به حکم‌ مرضی الطرفین نسبت به رفع اختلافات حاصل شده اقدام نمایند و رای ملاک عمل طرفین قرارداد خواهد بود.

طرفین رفع اختلاف را به هیئت سه‌نفره داوران معین محول نموده اند. لازم به توجه است صرفاً در خصوص اختلافات ناشی از تغییر یا تعبیر مفاد قرارداد توافق بر داوری شده است. لکن انحلال قرارداد به داوری واگذار نشده است.

اگر اراده و خواست طرفین بر انحلال قرارداد از طریق داوری بود. ایشان می بایست ضمن مشارکت نامه آن را تصریح می نمودند. چرا که اگر داوران بخواهند در مورد اصل قرارداد نظر بدهد به تبع آن اعتبار قرارداد از بین خواهد رفت. از سویی اعتبار رای داور موکول به بقای قرارداد است. عقدی که با تحقق شرط انفساخ، باطل و منحل شده است. جایی برای اظهارنظر داور باقی نخواهد ماند.
در این خصوص نمونه آرای قطعی محاکم تجدیدنظر مبنی بر ابطال رای داوری به دلیل عدم صلاحیت داور در رسیدگی به موضوع اختلاف را به استحضار می رساند.

۱- رای شماره ۹۹۰۹۹۷۰۲۲۱۸۰۱۱۲۹ – ۱۳۹۹/۸/۲۳ صادره از شعبه ۱۸ دادگاه تجدیدنظر تهران مرقوم می دارد: داور صرفاً می تواند در حدود شرط داوری مورد توافق راجع به اختلافات حادث شده اظهارنظر نماید. که آنچه برابر قرارداد مشارکت در ساخت تنظیمی فیمابین متداعیین به داوری ارجاع شده است. اختلافات ناشی از اجرای قرارداد بوده و داور نمی تواند راجع به اصل قرارداد اظهارنظر نماید.

۲- در رای دیگری از همان شعبه به شماره ۹۹۰۹۹۷۰۲۲۱۸۰۱۰۵۴ – ۱۳۹۹/۷/۲۵ آمده است: داور حق اظهارنظر راجع به اصل قرارداد را ندارد و انشای حکم به فسخ قرارداد، در تعارض با قوانین موجد حق است.

۳- شعبه ۱۵ دادگاه تجدیدنظر استان تهران در رای شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۱۵۰۰۴۱۱ – ۱۳۹۳/۴/۱۶ عنوان می کند: با توجه به اصل صلاحیت عام محاکم، داوری که استثنایی بر اصل مذکور است. باید به صورت محدود تفسیر شود. بنابراین در فرض تردید در صلاحیت داور، اصل بر صلاحیت دادگاه است.

این آرا و موارد مشابه دیگر، انفساخ قرارداد از سوی داور که به موجب آن قرارداد منحل شده و خاتمه می یابد را مردود اعلام نموده اند.

بنابراین ادعای خواهان مبنی بر رسیدگی هیئت داوران در این خصوص خارج از صلاحیت داوران می باشد. لذا صدور رای عدم صلاحیت در رسیدگی مورد درخواست است.

ضمن اینکه توافقات پی در پی و متعدد بعدی طرفین قرارداد، بیان کننده عدول از شرط انفساخ از سوی مالک می باشد.

توافقات مزبور به فواصل و تاریخ های مختلف مورد تراضی و تایید طرفین علی الخصوص درخواست کننده داوری واقع شده است. مضاف اینکه در تمدیدنامه ها عملیات اجرایی و تعهد سازنده به نوعی افزایش یافته است.

ضمن اینکه مالک وجوهی از بابت تمدید قرارداد از سازنده دریافت نموده است. مدارک مزبور به پیوست لایحه تقدیم می گردد.

علی هذا، با توجه به مراتب فوق و عدم صلاحیت داوران در رسیدگی به انحلال و فسخ، رد داوری مورد تقاضاست.  با تجدید احترام

 

جهت دریافت مشاوره داوری و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *