- دعوی خلع ید به استناد سند عادی - 2025-02-19
- دعوی خلع ید زمین کشاورزی - 2025-02-17
- شرایط تحقق ارث - 2025-02-15
عده مدت معینی بعد از طلاق است که در مدت آن زن نمیتواند شوهر کند و مکلف به نگهداری آن میباشد. حکم قانونی عده جهت جلوگیری از اختلاط نسل و احترام به نکاح سابق است ضمن اینکه از نظر روحی و عاطفی زن نیاز به گذشت زمان دارد چرا که ممکن است در این مدت زن پشیمان شده و به نکاح سابق بازگردد. از طرفی نگهداری عده به خاطر شوهر نکردن زوجه با مرد دیگر است. قانون مدنی در مواد ۱۱۵۰ الی ۱۱۵۷ به بیان احکام عده پرداخته است.
در ادامه وکیل خانواده تهران اقسام عده و مدت و شرایط آنها را بیان میکند. شما میتوانید برای وکالت، تنظیم اوراق قضایی و بررسی مدارک خود با ما در تماس باشید.
عده طلاق
عده طلاق سه طُهر (سه پاکی) از تاریخ طلاق است. عرفاً یک طهر برابر یک ماه است. عده زن یائسه سه ماه از تاریخ طلاق است. یائسه زنی است که به سن پنجاه سالگی رسیده ولی عادت نمیبیند. عده زن مطلقه باردار در هر حال تا زمان وضع حمل برقرار است. انواع طلاق عبارتست از: رجعی و بائن. در طلاق رجعی مرد در مدت عده حق رجوع به نکاح سابق را دارد بدون اینکه نیازی باشد صیغه مجدد خوانده شود. در طلاق بائن، با اجرای طلاق رابطه زوجیت خاتمه یافته و مرد در مدت عده حق رجوع ندارد.
عده طلاق رجعی
در مدت طلاق رجعی مرد حق رجوع دارد. دادگاه در دادنامه صادره نوع طلاق اعم از رجعی یا بائن را مشخص میکند. عرفاً مدت طلاق رجعی سه ماه (سه طهر) از تاریخ طلاق است. در این مدت رابطه زوجیت برقرار است، زن در منزل مشترک زندگی میکند و حق نفقه دارد. ضمن اینکه زن و مرد در مدت عده، از یکدیگر ارث میبرند. حق رجوع ایقاع است که وقوع آن به اراده یکطرفه مرد بستگی دارد. بنابراین خواست و تمایل زن در ایجاد آن تاثیری ندارد. ازدواج زن در مدت عده طلاق رجعی، موجب بطلان نکاح میشود چون زن رجعیه در حکم زن شوهردار است و از قواعد آن پیروی میشود.
عده طلاق بائن
اگر زن در قبال طلاق، تمام یا بخشی از مهریه را ببخشد طلاق از نوع بائن است و در مدت عده، مرد حق رجوع ندارد. مدت عده بائن سه ماه (طهر) است و باید رعایت شود. بنابراین بازگشت به نکاح سابق نیازمند خواندن صیغه عقد است. با اجرای طلاق بائن، رابطه زوجیت و وراثت بین زن و مرد قطع میشود.
طلاق بائن دو نوع است خلع و مبارات. در نوع خلع، زن در قبال طلاق برابر مهریه یا کمتر یا بیشتر از آن را به مرد بذل میکند و کراهت از ناحیه زوجه است. در طلاق مبارات، زن نمیتواند در قبال طلاق بیش از مهریه به زوج بدهد و کراهت از سوی طرفین است.
عده فسخ نکاح
یکی از روشهای انحلال عقد نکاح، فسخ است. در فسخ نکاح طلاق راه ندارد. با صدور حکم فسخ و قطعیت آن، رابطه زوجیت پایان یافته و عده شروع میشود. عده فسخ نکاح مانند طلاق سه ماه است. عده زنی که حامل است تا زمان وضع حمل میباشد.
عده وفات
عده وفات چهار ماه و ده روز از تاریخ فوت است. زن باردار باید تا زنان وضع حمل عده وفات نگهدارد خواه مدت آن کمتر از عده وفات باشد یا بیشتر. عده وفات در مورد زن باکره و یائسه نیز باید رعایت شود. اگر در مدت عده طلاق رجعی، مرد فوت کند، چون در این مدت، زن زوجه محسوب میگردد از تاریخ فوت عده وفات نگه می دارد. اگر در مدت عده طلاق بائن مرد فوت کند، زن عده وفات ندارد.
عده در نکاح موقت
منقطعه زنی است که با نکاح موقت به عقد مرد در آید. در نکاح منقطع طلاق وجود ندارد. با انقضای مدت نکاح یا بذل بقیه مدت از سوی مرد، نکاح پایان مییابد. مدت عده در عقد موقت دو ماه (دو طهر) است. دختر باکره و یائسه عده طلاق و فسخ نکاح ندارد و میتوانند بعد از طلاق شوهر کنند. عده زن منقطعه بائن است نه رجعی چرا که در طول مدت آن، مرد حق رجوع ندارد.
خلاصه کلام
در موارد انحلال نکاح، زن به غیر از یائسه و باکره باید مدت عده را رعایت کند. در صورت فوت مرد، عده فوت در هر موردی حتی زن باکره و یائسه نیز باید اجرا گردد. زن باردار در هر حال عده را تا وضع حمل نگه میدارد. جهت دریافت مشاوره و اعطای وکالت با شمارههای ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی
سوالات رایج
۱- زن غایب مفقود الاثر که طلاق گرفته چه شرایطی دارد؟
زن غایب مفقودالاثر با حکم دادگاه و از زمان اجرای طلاق، باید عده وفات نگهدارد و نوع طلاق رجعی است. اگر مرد در مدت عده بازگردد، حق رجوع ندارد. در این مورد در مدت عده زن حقی بر نفقه ندارد.
۲- اجرای فسخ نکاح برای شروع عده به چه صورت است؟
دادگاه در حکم صادره فسخ نکاح را اعلام میکند. مراتب فسخ نکاح به دفترخانه طلاق و اداره ثبت احوال اعلام میگردد.
۳- در نزدیکی به شبهه آیا زن عده دارد؟
نزدیکی به شبهه مانند دو محرم با هم که طرفین یا یکی از آنها در اشتباه باشد، عده باید رعایت شود حتی اگر مرد در اشتباه و زن عالم باشد.