الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده قبل و بعد از دعوی

زهرا شریفی

الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده برعهده وراث قانونی وی است. در حقوق ایران با امضای مبایعه‌نامه، مالکیت مبیع به خریدار منتقل می‌شود. لکن تنظیم سند رسمی ملک، جزء لاینفک و ضروری قرارداد و کامل‌کننده آن است و قانوناً می‌بایست انجام شود. دعوی الزام به تنظیم سند رسمی در مورد املاکی است که دارای سابقه ثبتی در اداره ثبت هستند (برای ملک پلاک ثبتی تعیین شده است). اگر ملک فاقد سابقه ثبت باشد باید دعوی اثبات مالکیت مطرح شود.

در مقاله حاضر وکیل ملکی تهران شرایط دعوی الزام به تنظیم‌ سند در صورت فوت فروشنده و مالک رسمی ملک، قبل و بعد از دادخواست را بیان می‌کند. شما می توانید برای وکالت، مشاوره حقوقی، تنظیم لایحه دفاعیه، دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با دفتر وکالت شریفی در ارتباط باشید.

فوت فروشنده قبل از دعوی الزام به تنظیم سند

در مواردی قبل از تنظیم‌ سند در دفترخانه، مالک اصلی که ملک در دفتر املاک اداره ثبت به نام وی است فوت می‌کند. در این صورت سند رسمی باید توسط وراث قانونی حین‌الفوت امضا و به نام خریدار تنظیم‌ گردد. ممکن است ملک چند دست منتقل شده، بدون اینکه سند رسمی تنظیم‌ شده باشد. ممکن است در این میان برخی فروشندگان یا مالک اصلی فوت کرده باشند. در اینجا خریدار آخر که درصدد انتقال رسمی ملک به خود است دعوی الزام به تنظیم سند رسمی مطرح می‌کند.

دعوی الزام به تنظیم سند رسمی اولاً باید به طرفیت همه فروشندگان و مالک رسمی مطرح شود. ثانیاً اگر افرادی فوت کرده‌‌اند، وراث هر یک قائم‌مقام متوفی بوده و دعوی علیه همه ورثه اقامه می‌شود. در این دعوی باید گواهی انحصار وراثت متوفی یا متوفیان ارائه شود. در صورت عدم دسترسی به هر یک، حتی‌الامکان گواهی فوت و استشهادیه فوت فروشنده با ذکر وراث حین‌الفوت ارائه و استعلام از ثبت احوال درخواست می‌شود.

اگر بعد از ثبت دعوی الزام به تنظیم سند رسمی، کاشف به عمل آید احد از خواندگان و فروشندگان در زمان ثبت دادخواست فوت شده بود دادگاه بدون هیج‌ اقدام دیگری، قرار عدم استماع دعوی صادر می‌نماید.

در این صورت الزاماً دادخواست جدید با خوانده قراردادن ورثه حین‌الفوت فروشنده متوفی مطرح می‌شود. چرا که وراث به جانشینی فروشنده، عهده‌دار تعهدات وی برای بعد از فوت هستند. ضمن اینکه دعوی الزام به تنظیم سند باید به نحوی مطرح شود که پس از صدور رای قطعی، قابل اجرا باشد.

بیشتر بدانید: دعوی الزام به تنظیم سند رسمی مشاعی –

نمونه رای

فوت فروشنده بعد از دعوی الزام به سند

ممکن است فروشنده در زمان ثبت دادخواست در قید حیات باشد و در طول رسیدگی فوت کند. در این صورت با اعلام خواهان، دادگاه قرار توقیف دادرسی را تا معرفی وراث متوفی صادر می‌کند. ادامه رسیدگی به دعوی الزام به تنظیم سند بعد از معرفی ورثه صورت می‌گیرد (ماده ۱۰۵ قانون آیین دادرسی مدنی).

به طور کلی هر یک از خواندگان دعوی الزام به تنظیم سند که باید خوانده قرار بگیرند، فوت کند یا اگر شرکت است منحل یا ورشکسته شود، رسیدگی به دعوی تا معرفی وراث قانونی متوفی یا مدیر تصفیه (در مورد شرکت و اشخاص حقوقی) متوقف می‌شود.

ممکن است فروشنده بعد از صدور رای بدوی الزام به تنظیم سند فوت کند. در این صورت طبق ماده ۳۳۷ قانون آیین دادرسی مدنی، چنانچه مهلت بیست روزه تجدیدنظرخواهی به اتمام نرسیده باشد، دادنامه به وراث قانونی متوفی ابلاغ می‌شود. در اینجا شروع مهلت اعتراض به رای، از تاریخ ابلاغ به ورثه است. چنانچه فروشنده بعد از قطعیت رای الزام به تنظیم‌ سند فوت کند، اجرای حکم با وراث قانونی خواهد بود.

کلام آخر

با توجه به اینکه وراث شخص بعد از فوت عهده‌دار تعهدات مورث هستند لذا با فوت وی باید آنها طرف دعاوی قرار بگیرند‌. در دعوی الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده، ورثه وی خوانده قرار می‌گیرند تا در مرحله اجرای حکم، وراث به جانشینی فروشنده، سند رسمی ملک را تنظیم نمایند. در صورت نیاز به وکیل ملکی در امور تنظیم سند رسمی از طریق شماره ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ با ما تماس بگیرید.

دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی

سوالات متداول

۱– وراث قانونی فروشنده در دعوی الزام به تنظیم سند چه کسانی هستند؟

ورثه قانونی اشخاصی هستند که در زمان فوت مورث زنده بوده و به ترتیب طبقات ارث، از ماترک می‌برند.

۲- اگر فرزند فروشنده متوفی فوت کرده باشد چه باید کرد؟

وراث قانونی متوفی اخیر هم باید خوانده دعوی قرار بگیرند.

۳- اگر مبایعه‌نامه مفقود شده باشد اقدام خریدار چیست؟

با مفقود شدن مبایعه‌نامه اثبات وقوع بیع به موارد دادخواست اضافه می‌شود. در این موارد در دعوی الزام به تنظیم سند در صورت فوت فروشنده با شهادت شهود و سایر موارد، مالکیت خواهان اثبات می‌شود.‌

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *