- قرار تعلیق تعقیب – شرایط و موارد صدور - 2024-09-16
- تاثیر توبه در سقوط مجازات - 2024-09-14
- قرار نظارت قضایی – انواع – اعتراض – موارد صدور - 2024-09-11
دعوی الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی در مورد بنای احداث شده بر روی زمین دیگری اقامه می شود.
علی الاصول مالک عرصه و اعیانی واحد است. اما گاهی شخصی با اجازه بنایی روی عرصه متعلق به دیگری ساخته و درصدد انتقال رسمی آن به خود بر می آید. از این رو می بایست طبق مقررات مربوطه اقدام شود.
در این نوشته وکیل ملکی شرایط و نحوه دعوی الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی را بیان می کند.
ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
شرایط الزام به تنظیم سند اعیانی
طبق ماده ۱۰۴ مکرر آیین نامه قانون ثبت: “چنانچه پس از ثبت ملک در دفتر املاک مالک آن بموجب سند رسمی قراردادی نماید که بالنتیجه اعیان احداثی در آن ملک بملکیت طرف قرارداد که مجاز در احداث اعیانی بوده مستقر گردد خلاصه سند قرارداد او را باید در ستون انتقالات سند مالکیت و ذیل ثبت ملک قید نمود و مالک اعیانی پس از انجام عمل می تواند سند مالکیت آنرا از اداره ثبت بخواهد اداره ثبت وقت معاینه محل و تعیین حدود و حقوق ارتفاقی اعیانی را بمالک عرصه و مجاورین اخطار مینماید و در وقت مقرر صورت مجلس معاینه را تنظیم که هرگاه اختلافی نباشد با دریافت حق الثبت انتقال سند مالکیت اعیانی را صادر خواهد نمود و در صورت بروز اختلاف و ارائه گواهی رجوع بدادکاه [بدادگاه] از تاریخ تنظیم صورت مجلس تا ۳۰ روز از صدور سند مالکیت تا صدور حکم نهائی خودداری می شود.”
مالک عرصه می تواند با دیگری قرارداد رسمی مبنی بر احداث اعیانی در ملک تنظیم نماید. به موجب آن اعیانی تحت مالکیت خریدار که مجاز به احداث بنا بوده قرار می گیرد.
اگر فروشنده که مالک رسمی اعیانی است، از انتقال آن امتناع نماید. خریدار دعوای الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی به طرفیت انتقال دهنده اقامه می کند.
معمولاً حق احداث بنا ضمن اجاره نامه رسمی واگذار می شود. از این رو اگر مدت اجاره هم به پایان برسد. چون انتقال اعیانی عقدی مستقل است خللی به صحت عقد وارد نمی کند.
بیشتر بدانید:
دعوی الزام به تنظیم سند اعیانی وقتی قابل استماع است که فروشنده مالک رسمی اعیانی باشد. دادگاه قبل از وقت رسیدگی از اداره ثبت املاک استعلام خوانده و مالکیت وی را اخذ می نماید. اگر خوانده ذیسمت باشد رسیدگی ادامه می یابد.
قرارداد رسمی احداث اعیانی در دفتر املاک اداره ثبت محل ملک با قید نام طرفین ثبت می شود.
اعیانی قابل ثبت در دفتر املاک است که عرصه آن قبلاً ثبت شده باشد. اگر فاقد سابقه ثبت باشد. چنانچه شرایط مقرر در قانون تعیین تکلیف وضعیت ثبتی اراضی و ساختمان های فاقد سند رسمی مصوب ۱۳۹۱ وجود داشته باشد. امکان درخواست سند مالکیت اعیانی از طریق هیات حل اختلاف اداره ثبت وجود دارد.
احداث اعیانی در عرصه مشاع
اگر چند نفر مشاعاً مالک زمینی باشند خواه ورثه باشند یا غیر ورثه. تصرف مادی هر یک از شرکا منوط به اذن سایرین است.
در اینجا چنانچه احد از مالکین بدون اجازه بقیه اقدام به ساخت اعیانی در عرصه مشاع نماید. هر یک از شرکا می تواند دعوی خلع ید مشاعی و قلع و قمع بنا علیه متصرف اعیانی مطرح نماید. در این صورت در مرحله اجرا خلع ید محکوم علیه طبق ماده ۴۳ قانون اجرای احکام مدنی خواهد بود.
بدین گونه که از کل ملک خلع ید به عمل می آید. سپس کلید در اختیار داورز اجرای احکام قرار می گیرد. بر مبنای قانون فروش املاک مشاع، ملک به فروش رفته و سهم شرکا به هر یک تسلیم می شود.
بیشتر بدانید:
الزام به تنظیم اعیانی ملک موقوفه
در عمل بسیاری از اعیانی ها بر روی اراضی موقوفه احداث می شوند. اراضی که عرصه آنها وقف است. با اجاره های مدت دار از سوی متولی یا اداره اوقاف به اشخاص واگذار می شوند.
اگر مستاجر مجاز به احداث اعیانی باشد. پس از ایجاد بنا می تواند درخواست تنظیم سند رسمی به نام خود نماید.
مستاجری که احداث اعیانی به وی واگذار نشده است. چنانچه بنایی بسازد اقدام علیه خود نموده و نمی تواند ادعای حقی نماید. در این صورت متولی (اداره اوقاف) می تواند از طریق دادگاه اقدام به خلع ید و قلع و قمع مستحدثات نماید.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- نحوه درخواست ثبت اعیانی چگونه است؟
متقاضی درخواست صدور سند مالکیت را به ضمیمه اصل قرارداد رسمی واگذاری احداث بنا را به اداره ثبت محل تحویل می دهد. بعلاوه آدرس مجاورین ملک و واگذارکننده نیز اعلام می شود.
۲- اگر محکوم علیه برای اجرای حکم حاضر نشود چه اقدامی می شود؟
مامور اجرا به نمایندگی محکوم علیه در دفترخانه حاضر و سند رسمی اعیانی را تنظیم می نماید.
۳- دادگاه صالح رسیدگی به دعوی کدام است؟
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی اعیانی در دادگاه حقوقی محل ملک رسیدگی می شود.