- قرار تعلیق تعقیب – شرایط و موارد صدور - 2024-09-16
- تاثیر توبه در سقوط مجازات - 2024-09-14
- قرار نظارت قضایی – انواع – اعتراض – موارد صدور - 2024-09-11
لایحه دفاعیه جرم جعل و استفاده از سند مجعول از اوراق مهم پرونده است. لایحه اگر به درستی نوشته شود در همه مراحل دادرسی به نفع تنظیم کننده قابل استناد خواهد بود.
جرم جعل جرمی است که به موجب آن شخصی اقدام به قلب حقیقت با قصد تقلب به ضرر زیاندیده نماید.
اگر جاعل خود از سند مجعول استفاده نماید. مرتکب دو جرم جعل و استفاده از سند مجعول شده است. در قانون جزا برای هر یک مجازات مستقل تعیین شده است. خواه فاعل دو جرم یکنفر باشد یا بیشتر.
بنابراین دعوایی که مطرح می شود نیازمند دفاع مناسب و تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش می باشد. در این نوشته وکیل جعل اسناد نکات کلیدی و مهم در این خصوص را بیان می کند.
انواع جرم جعل
انواع جرم جعل عبارت است از مادی و مفادی (معنوی). جعل مادی شامل عناصر مقرر در ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی است. از قبیل ساختن نوشته، سند، مهر و امضای اشخاص رسمی و غیررسمی و… به قصد تقلب. ارتکاب این جرم از سوی اشخاص دولتی و غیردولتی امکانپذیر است.
جعل مفادی به معنای قلب حقیقت ضمن تنظیم سند در حین انجام وظیفه می باشد. مرتکب این جرم اشخاص دولتی، قضایی و مامورین به خدمات عمومی هستند. برای مثال، سر دفتر اسناد رسمی در حین تنظیم اقرارنامه به جای عبارت ۱۰۰ میلیون ۱ میلیارد بنویسد.
در لایحه دفاعیه علاوه بر عوامل تحقق جرم جعل و ارکان متشکله آن، عنصر قانونی باید به درستی تعریف و تبیین گردد.
بیشتر بدانید:
تنظیم لایحه دفاعیه جعل
در لایحه دفاعیه جعل و استفاده از سند مجعول علاوه بر موارد گفته شده به چند مورد باید توجه نمود.
▪︎ رکن ضرری در این جرم از ارکان اساسی آن محسوب می گردد. یکی از موارد مهم یک لایحه دفاعیه صحیح، اثبات ورود ضرر به شاکی است.
اگر عناصر جرم وجود داشته باشد بدون اینکه ضرری به شاکی وارد شده باشد جرم اثبات نمی شود.
▪︎ موضوع جعل سند یا نوشته رسمی و غیررسمی است. جعل ممکن است بر روی سند عادی و رسمی صورت بگیرد. با توجه به اهمیت اسناد رسمی مجازات قانونی آن سنگین تر است.
▪︎ سوءنیت عام در این جرم قصد ارتکاب رفتار مادی فیزیکی است. سوءنیت خاص قصد ایراد ضرر به غیر است.
▪︎ جرم جعل جرمی مقید به نتیجه است. جرم استفاده از سند مجعول مطلق است. در این مورد صرف استفاد از سند مجعول اجزای تامه جرم را تشکیل می دهد.
▪︎ از لحاظ قابل گذشت بودن یا غیر قابل گذشت بودن، جرم جعل سند عادی قابل گذشت است. در مورد اسناد رسمی جرمی غیرقابل گذشت است.
▪︎ دادگاه می تواند در صورت کافی نبودن مجازات اصلی، به یک یا چند مورد مجازات تکمیلی حکم دهد. حداکثر مدت مجازات تکمیلی دو سال است.
▪︎ طبق ماده ۱۲۸۷ قانون مدنی: “اسنادی که در ادارهی ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مأمورین رسمی در حدود صلاحیت آنها بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.”
سندی که فاقد مشخصه های این ماده باشد عادی است.
بیشتر بدانید:
▪︎ شبیه سازی مهر و امضا یا نوشته به گونه ای که هر فرد متعارف دچار اشتباه شود رکن ضروری جعل است.
▪︎بنابراین اگر کسی امضا یا مهر دیگری را بدون شبیه سازی در نوشته ای درج کند. عمل وی جعل نیست و حسب مورد جرم کلاهبرداری یا جرم دیگری مرتکب شده است. در نتیجه در دفاع و تنظیم لایحه این موضوع می بایست مدنظر قرار گیرد.
▪︎ اگر شرایط موارد ۳۷ و ۳۸ قانون مجازات اسلامی در مورد تخفیف مجازات مهیا باشد. مجازات تخفیف (اعم از تقلیل یا تبدیل) داده می شود.
▪︎ طبق ماده ۴۶ قانون فوق، دادگاه می تواند مجازات جرم را معلق کند. همچنین پس از اجرای یک سوم مجازات، با رعایت قانون امکان تعلیق بقیه مجازات وجود دارد.
▪︎جرم جعل عادی مجازات شروع به جرم ندارد. اما شروع به جرم جعل سند رسمی مجازات درجه شش است.
در نهایت نوشتن لایحه دفاعیه مناسب جرم جعل و استفاده از سند مجعول با تسلط بر مقررات و رویه محاکم کیفری امکانپذیر است.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.