- گذشت منجز و مشروط (معلق) – عدول از گذشت - 2024-10-09
- تاثیر گذشت شاکی در جرایم قابل گذشت و غیرقابل گذشت - 2024-10-09
- تشدید و تخفیف قرار تامین کیفری - 2024-10-07
همانطور که صدور قرار تامین کیفری پس از توجه اتهام به متهم لازم است. لغو آن نیز با حصول شرایط قانونی ضروری می باشد.
هدف از صدو قرار تامین کیفری دسترسی به متهم و حضور به موقع وی و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او همینطور تضمین حقوق بزه دیده جهت جبران ضرر و زیان وی می باشد.
در قانون آیین دادرسی کیفری در موارد مختلف رفع اثر و لغو قرار تامین پیش بینی شده است.
در این مقاله وکیل کیفری به بیان موارد و شرایط الغاء قرار تامین کیفری می پردازد.
ضمن اینکه شما می توانید برای مشاوره حقوقی، تنظیم دادخواست، شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.
موارد الغاء قرار تامین کیفری
فهرست مطالب
قرارهای تامین کیفری در ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده اند. قرار تامین مقید به مدت است و با حصول شرایط قانونی لغو می گردد. برخی از آنها خود به خود لغو می شوند. برخی مستلزم دستور قاضی و مکاتبه با مرجع ذی ربط می باشند.
معرفی متهم از سوی کفیل یا وثیقه گذار
به موجب ماده ۲۲۸ قانون مذکور، کفیل و وثیقه گذار (غیرمتهم) در هر مرحله از دادرسی می توانند با معرفی و تحویل متهم، رفع مسئولیت خود را از مرجع قضایی تقاضا کنند. در این صورت قرار تامین صادره لغو می شود.
پس از تحویل متهم و تقاضای کفیل، از قرار کفالت رفع اثر می شود. در وثیقه علاوه بر رفع اثر، به مرجع بازداشت کننده، رفع بازداشت و آزادی سند اعلام می گردد. پاسخ مرجع توقیف کننده مبنی بر رفع بازداشت، ضمیمه پرونده می گردد.
در این موارد متهم می بایست برای رفع بازداشت، کفیل یا وثیقه دیگری معرفی نماید. در غیر این صورت تا معرفی در بازداشت می ماند.
فوت متهم
با فوت متهم در هر مرحله از دادرسی قرار موقوفی تعقیب صادر و پرونده مختومه می شود. در این صورت دیگر محلی برای باقی ماندن قرار تامین باقی نمی ماند. طبق بند ث ماده ۲۳۵ قانون، قرار کفالت و وثیقه با فوت متهم منتفی می شود.
فوت کفیل یا وثیقه گذار
طبق ماده ۲۳۴ قانون در صورت فوت کفیل قرار قبولی کفالت از بین می رود. همینطور با فوت وثیقه گذار قرار وثیقه لغو می شود. در این موارد متهم می بایست کفیل یا وثیقه گذار جدید معرفی نماید. در غیر این صورت تا معرفی آن بازداشت می شود.
شروع به اجرای حکم
طبق ماده ۲۵۱، اگر متهم یا محکوم علیه در مواعد مقرر حاضر شود. در خصوص مجازات های حبس، تبعید و اقامت اجباری با شروع به اجرا قرار تامین لغو می شود.
در مورد مجازات های شلاق، دیه و جزای نقدی با اجرای کامل مجازات قرار تامین کیفری لغو و کفیل مسئولیتی نخواهد داشت. قاضی اجرای احکام می تواند با پرداخت بخشی از دیه یا جزای نقدی قرار تامین را تخفیف دهد.
مختومه شدن پرونده با صدور قرار نهایی یا به هر کیفیت
در ماده ۲۵۱ گفته شده با صدور قرارهای منع، موقوفی یا تعلیق تعقیب، تعلیق اجرای مجازات یا مختومه شدن پرونده به هر کیفیت قرار تامین ملغی می شود.
عبارت “به هر کیفیت” مصادیق ماده را گسترش داده است. صدور حکم برائت از مصادیق آن بشمار می رود.
اعتراض به قرار مانع رفع اثر از قرار تامین نمی گردد. در این صورت با نقض قرار، متهم احضار و کفیل یا وثیقه جدید اخذ می شود.
بیشتر بدانید:
در مواردی که قرار وثیقه و کفالت منتهی به بازداشت متهم می شود. بازپرس پس از صدور قرار و پیش از ارسال به واحد اظهارنظر، قرار را تخفیف داده و متعاقباً از متهم رفع بازداشت می شود.
بایگانی موقت پرونده بعد از صدور قرار اناطه نیز مشمول رفع تامین می شود. در فرضی که مختومه شدن پرونده را در مورد قرار اناطه جاری بدانیم.
جنون متهم در حین تعقیب
جنون متهم گاهی در حین ارتکاب جرم عارض می شود. زمانی بعد از جرم و در حین دادرسی اتفاق می افتد. اگر در حین جرم باشد قرار موقوفی تعقیب صادر می شود. در اینجا به لحاظ عدم مسئولیت کیفری اساساً قرار تامین صادر نمی شود.
اگر بعد از وقوع جرم مرتکب مجنون شود یا به کما رود. در موارد توقف تعقیب و دادرسی، قرار تامین لغو می شود.
معسر شدن کفیل
طبق بند ت و تبصره ۳ ماده ۲۳۵ قانون، معسر شدن کفیل از موارد منتفی شدن مسئولیت وی می باشد. در این صورت قرار قبولی کفالت ملغی شده لکن قرار تامین پابرجاست.
بحث اعسار در مورد وثیقه گذار صدق نمی کند. چراکه مال نزد مرجع قضایی توقیف شده و از محل آن اقدام می شود.
بیشتر بدانید:
ضعیف شدن یا از بین رفتن ادله علیه متهم
نوع و میزان قرار تامین کیفری با توجه به شرایط جرم ارتکابی و متهم تعیین می شود. از این رو اگر ادله کافی مبنی بر مجرمیت وجود داشته باشد. قرار صادره به تناسب آن صادر می شود.
گاهی در حین تعقیب و دادرسی ادله تضعیف شده یا از بین می رود. ممکن است متهم در ادامه، دفاعیات و ادله جدید ارائه نماید که باعث کمرنگ شدن اتهام انتسابی گردد و سایر موارد. در این جا امکان تخفیف قرار وجود خواهد داشت.
فک یا تخفیف قرار تامین در اجرای احکام
طبق ماده ۵۴۱ قانون، اگر محکوم له تقاضای اجرای حکم را نکند و بدون عذر موجه تاخیر نماید. مامور اجرا به وی ابلاغ می کند ظرف سه ماه تصمیم خود را درباره اجرای حکم اعلام کند. پس از سپری شدن این مدت و عدم اقدام، از قرار تامین کیفری لغو اثر می شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و وکالت با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید.
سوالات متداول
۱- مهلت پرداخت دیه چه مدت است؟
در جرم عمدی ظرف یکسال، در شبه عمد ظرف دو سال و در خطای محض ظرف سه سال از تاریخ وقوع جرم است.
۲- اگر ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ، وثیقه گذار متهم را حاضر نکند چه اقدامی می شود؟
دادستان دستور ضبط وثیقه را صادر می نماید.
۳- آیا قرار تعویق صدور حکم از پرونده های مختومه محسوب می شود؟
یکی از موارد مختومه شدن پرونده به هر کیفیت و لغو قرار تامین کیفری، قرار تعویق صدور حکم می باشد.