- گذشت منجز و مشروط (معلق) – عدول از گذشت - 2024-10-09
- تاثیر گذشت شاکی در جرایم قابل گذشت و غیرقابل گذشت - 2024-10-09
- تشدید و تخفیف قرار تامین کیفری - 2024-10-07
لایحه دفاعیه مطالبه سفته و خسارت تاخیر تادیه به این عنوان که ماهیت اصلی سفته وصف تجاری آن است. در روند احقاق حق و جبران خسارت وارده موثر است.
سفته سندی تجاری است که به عنوان تضمین انجام تعهد یا پرداخت وجه صادر می شود. این سند عادی دارای دو طرف اصلی صادرکننده و دارنده است.
یکی از تفاوتهای آن با چک در این است. اینطور که چک دارای سه طرف صادرکننده، دارنده و بانک محال علیه می باشد.
ممکن است صادرکننده به هر علت تعهد خود را ایفا نکند. لذا دارنده برای احقاق حق دعوی مطالبه سفته و خسارت تاخیر تادیه اقامه می نماید.
در این صورت، تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در پیشبرد پرونده یا نقض رای موثر است. در ادامه وکیل وصول مطالبات نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.
سفته و شرایط آن
سفته سندی تجاری است که به عنوان تضمین انجام تعهد یا پرداخت وجه صادر می شود. ممکن است متعهد سفته فقط صادرکننده باشد یا ضامن و ظهرنویس هم داشته باشد.
طبق ماده ۳۰۸ قانون تجارت: “فتهطلب علاوه بر امضاء یا مهر باید دارای تاریخ و متضمن مراتب ذیل باشد:
۱) مبلغی که باید تادیه شود با تمام حروف.
۲) گیرنده وجه.
۳) تاریخ پرداخت.”
در این ماده اوصاف سفته صحیح ذکر شده است. این سند از بسیاری لحاظ از مقررات چک در قانون تجارت تبعیت می کند.
دارنده می بایست ظرف ده روز از تاریخ سررسید اقدام به واخواست سفته نماید. با این عمل وصف تجاری سفته محفوظ می ماند. یکی از ضروریات نگارش لایحه دفاعیه درنظر گرفتن وصف تجاری یا مدنی سفته است.
اگر دارنده در سررسید با خلف وعده مدیون مواجه شود. درصدد مطالبه سفته و خسارت تاخیرتادیه بر می آید. برای این منظور و بهره مندی از مزایای آن اقدام به واخواست می نماید.
مزایای واخواست به موقع عبارت است از: ۱- عدم پرداخت خسارت احتمالی در دعوای تامین خواسته. ۲- تضامنی بودن مسئولیت امضاکنندگان در برابر دارنده.
تنظیم لایحه دفاعیه سفته
برای نوشتن لایحه دفاعیه مطالبه سفته و خسارت تاخیر تادیه چند نکته یادآوری می شود.
▪︎ خسارت تاخیر تادیه در سفته واخواسته شده از تاریخ سررسید لغایت پرداخت مبلغ است. چنانچه سفته در موعد ده روزه واخواست نشود، یک سند عادی تلقی می شود. در این صورت خسارت از تاریخ دادخواست یا اظهارنامه محاسبه می شود.
▪︎ ضرورت واخواست سفته از جهت اقامه دعوا علیه ظهرنویس جهت مطالبه در مهلت یک ساله است. (رأی وحدت رویه شماره ۵۹۷ ـ ۱۳۷۴/۲/۱۲ هیأت عمومی دیوانعالی کشور). لایحه دفاعیه با توجه به مدیون سند (خوانده) و جایگاه قانونی وی تنظیم می شود.
▪︎ ضامن سفته با مضمون عنه خود (صادرکننده یا ظهرنویس) مسئولیت تضامنی دارد. خواه در مهلت مقرر واخواست شده باشد یا نشده باشد. چراکه رای وحدت رویه فوق و ماده ۲۸۹ قانون تجارت در مورد مقررات راجع به ظهرنویس است نه ضامن.
▪︎ در سفته سفید امضا صادرکننده نوعی نمایندگی به دارنده می دهد که آن را تکمیل کند. دارنده نیز نمی تواند از اختیار اعطا شده سوءاستفاده کند.
چراکه دادگاه با توجه به دفاع و لایحه دفاعیه تقدیمی و روابط مالی طرفین اقدام به کشف حقیقت می کند. در هر حال میزان آن باید با مبلغ چاپی در حاشیه سند برابری کند.
▪︎ درج مبلغ در حاشیه سفته صرفاً جهت تعیین میزان حداکثر اعتبار سفته برای تعیین میزان تمبر مالیاتی قابل ابطال از سوی بانک منعکس شده است. از این رو ارتباطی با میزان مدیونیت صادرکننده ندارد.
نتیجتاً، در دعوی مطالبه سفته و خسارت تاخیر تادیه، لایحه دفاعیه با توجه به نقش خوانده و مقررات مربوط و ادله و مدارک تنظیم می شود.
جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.