لایحه دفاعیه فسخ معامله به دلیل خیار عیب

زهرا شریفی

 

لایحه دفاعیه فسخ معامله به دلیل خیار عیب،،، یکی از موارد انحلال قرارداد فسخ است که به طور یکطرفه و با اراده صاحب آن واقع می شود. خیار عیب یکی از خیارات قانونی ذکر شده در قانون مدنی است.

زمانی که موضوع معامله معیوب باشد. شخصی که از عیب متضرر می شود دارای حق فسخ می شود. تنها خیاری که برای دارنده آن دو حق ایجاد می کند این خیار است. حق فسخ و گرفتن ارش.

از این رو، تنظیم لایحه دفاعیه صحیح و نتیجه بخش در روند پرونده یا نقض رای تاثیرگذار خواهد بود. در مقاله حاضر وکیل امور قراردادها نکات کلیدی و مهم را در این خصوص بیان می کند.

 

شرایط خیار عیب

مشتری در صورت وجود عیب در کالا و در زمان‌ معامله می تواند قرارداد را به هم بزند.‌ قانون در مورد عیب کالا دو روش را قرار داده است. فسخ یا اخذ خسارت. هر یک دارای شرایطی است که باید مدنظر قرار بگیرند.‌

خیار عیب فوری است. بنابراین صاحب آن در مدت متعارفی می بایست فسخ را از طریق اظهارنامه اعلام‌ کند. اینکه فوری بودن فسخ شامل ارش هم می شود یا خیر، در رویه قضایی اختلاف نظر است.‌

عیبی موجب فسخ است که موجب نقص در منفعت و صعوبت در انتفاع (دشواری در بهره برداری از مال) شود. در مواردی که ثمن عین شخصی است. یعنی عین معین، ثمن قرار بگیرد. فروشنده نیز در صورت وجود عیب، خیار خواهد داشت.

خیار عیب در عین معین و کلی در معین جاری است. اگر مورد معامله مال کلی باشد خیار راه ندارد. در اینجا فروشنده ملزم به تسلیم کالای سالم‌ با توجه به شرایط قرارداد می گردد.

خیار عیب مختص بیع نیست. در کلیه عقود مغابنه ای (معوض و تملیکی) جریان دارد.‌ این خیار در مورد مال (عقد تملیکی)‌ جاری است نه انجام تعهد. در عقود عهدی در صورت تاخیر در انجام تعهد، متعهد الزام به ایفای تعهد می شود.‌

نکاتی که لازم است در لایحه دفاعیه توجه شود

برای نوشتن لایحه دفاعیه به چند مورد باید توجه شود.

▪︎ در صورت وجود عیب، مشتری حق فسخ یا گرفتن ارش را دارد.‌ گاهی با وجود شرایط مقرر حق فسخ جاری است، زمانی ارش.

▪︎ تنها موردی که مشتری فقط حق فسخ دارد، عقد اجاره است. وقتی معلوم شود مورد اجاره معیوب است صرفاً خیار برقرار می شود.

▪︎ مواردی که خریدار فقط حق اخذ ارش دارد ماده ۴۲۹ قانون مدنی است. ۱- زمانی که مال در نزد صاحب خیار از بین برود.‌ ۲- وقتی مال به طور ارادی به دیگری منتقل شده باشد. شامل انتقال قهری در نتیجه ارث نمی شود. ۳- ماهیت مال توسط‌ هر شخصی تغییر کرده باشد مانند تبدیل پارچه به لباس. ۴- حدوث عیب جدید زمانی است که در ید صاحب خیار است.

▪︎ محاسبه ارش از سوی کارشناس به این طریق صورت می گیرد.‌

۱- مال در حالت صحیح و معیوب قیمت گذاری می شود.

۲- نسبت بین دو قیمت سنجیده می شود.

۳- به همان‌ نسبت با توجه به توافق طرفین محاسبه می گردد.

۴- پس از آن تفاوت این قیمت و مبلغی که پرداخت شده مشخص می شود. قیمت بدست آمده ارش می باشد.

بنابراین لایحه دفاعیه خطاب به کارشناس در جهت تبیین موضوع و اختلاف راهگشاست.

▪︎ اگر طرفین ضمن عقد کافه خیارات را ساقط نموده باشند، شامل خیار عیب هم‌ می شود.‌

▪︎ چنانچه مبیع معیوب با علم به خیار منتقل شده باشد، خیار عیب ساقط می شود. لکن اگر بدون علم به عیب منتقل شود. فقط حق فسخ ساقط می شود و حق ارش باقی است.

▪︎  در مورد خودرو معیوب، قانون حمایت از مصرف کنندگان‌ خودرو مصوب ۱۳۸۶ لازم الرعایه است.‌

 

 

جهت دریافت مشاوره تخصصی و تنظیم‌ لایحه دفاعیه با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین شما می توانید برای تنظیم دادخواست، شکواییه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *