نحوه تنظیم دادخواست صحیح داوری

زهرا شریفی

 

تنظیم دادخواست صحیح اولین گام داوری است. یکی از طرق حل و فصل اختلاف میان اشخاص، داوری است. طرفین قرارداد توافق می کنند شخص یا اشخاصی معین در صورت بروز اختلاف آن را حل و فصل کنند.‌ در مواردی حل و فصل را به طور کلی به داور مرضی الطرفین واگذار می کنند.

با حدوث اختلاف اولین اقدام خواهان تنظیم یک دادخواست صحیح، جامع و بی نقص است. به گونه ای که منتهی به رایی مطلوب و نتیجه بخش گردد.‌

چون داوری شیوه استثنایی رفع اختلاف قراردادی است. لذا نمی توان تفسیر موسع و گسترده از آن نمود. یکی از موارد منع تفسیر موسع، اظهارنظر داور در چارچوب دادخواست و خواسته خواهان می باشد.

 

مراحل داوری چیست؟

مراحل داوری صحیح عبارتند از: تنظیم دادخواست و ابلاغ به داور یا داوران.‌ بررسی دادخواست و خواسته خواهان و ارزیابی مدارک ارائه شده. ارسال نسخه ای از دادخواست و ادله به خوانده ضمن تعیین زمان و مکان رسیدگی از طریق اظهارنامه.

سپس تنظیم صورتجلسه رسیدگی با اخذ اظهارات و دفاعیات طرفین و ادله آنها. اگر نیاز به کارشناسی است تعیین کارشناس و ارجاع موضوع به وی با تفکیک موارد. عنداللزوم معاینه و تحقیق محلی توسط داور. ابلاغ نظریه کارشناس به طرفین و سایر موارد.‌

بیشتر بدانید:

مراحل رسیدگی در داوری

تنظیم‌ دادخواست و ابلاغ به داور

اولین مرحله اجرای داوری، تنظیم دادخواست است. متضرر شروط قرارداد یا متعهدله شخصی است که باب داوری را می گشاید.

با وجود شرط داوری در قرارداد، امکان مطرح نمودن دعوی در دادگاه وجود نخواهد داشت. چه در این صورت دعوا در دادگاه با قرار عدم استماع مواجه می شود.

از این رو الزاماً مسیر داوری در پیش گرفته می شود. خواهان با توجه به توافقات فی مابین و نقض شروط فی مابین توسط طرف قرارداد دادخواست را تنظیم می کند.

در موردی عملی، در قرارداد مشارکت در ساخت مالک مدعی انفساخ قرارداد به دلیل عدم ایفای تعهدات سازنده در موعد مقرر بود.‌

از این رو دادخواستی با عناوین ۱- تایید انفساخ قرارداد، ۲- مطالبه وجه التزام در صورت انفساخ، ۳- خلع ید سازنده از ملک تنظیم نمود.

در این مورد و مشابه آن ابتدا بررسی می شود داور صلاحیت اظهارنظر در خصوص انحلال قرارداد را دارد یا خیر. این امر در شرط داوری یا موافق نامه ای که به امضای طرفین رسیده درج شده است. موارد انحلال شامل فسخ، انفساخ و بطلان قرارداد است.

بیشتر بدانید:

قرارداد داوری چه خصوصیاتی باید داشته باشد

اگر داور صلاحیت نداشته باشد اولاً از ابتدا نباید موضوع به وی ارجاع شود و می بایست دعوی مناسب در دادگاه مطرح شود. ثانیاً در صورت ارسال دادخواست، داور می بایست از انجام داوری امتناع نماید. چرا که یکی از موارد بطلان رای داور، اظهارنظر در موردی است که صلاحیت ندارد.

نتیجه اینکه، در تنظیم دادخواست داوری می بایست ضمن توجه به مندرجات شرط داوری، موارد اختلاف به طور مجزا و به تفکیک عنوان گردد. چراکه داور طبق خواسته خواهان و محتوای آن اقدام و رای صادر می نماید.

 

 

جهت دریافت مشاوره داوری و تنظیم‌ دادخواست با شماره های ۰۹۱۲۲۰۹۲۰۴۶ – ۸۸۷۴۶۳۶۱ تماس بگیرید. همچنین برای تنظیم شکواییه، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و بررسی مدارک با ما در تماس باشید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *