- انواع وصیت و آثار آن – وصایت - 2024-11-30
- نمونه رای پرداخت خسارت راننده مقصر به قیمت یوم الاداء - 2024-11-20
- اعتراض شخص ثالث اصلی (حکمی) و طاری - 2024-11-16
صدور دستور موقت مبنی بر منع نقل و انتقال ملک در پارهای از دعاوی از جمله الزام به تنظیم سند رسمی ملک و خودرو ضروری است. دادخواست دستور موقت را میتوان قبل از دعوای اصلی یا در حین رسیدگی مطرح نمود. دستور موقت یا دادرسی فوری زمانی صادر میشود که با توجه به موضوع دعوی، تعیین تکلیف آن فوریت داشته باشد. دستور موقت شامل توقیف مال یا انجام عمل و یا منع از امری است.
در این موارد، خواهان ضمن دادخواست، علت فوریت موضوع را به دادگاه ارائه میدهد. خواهان میتواند قبل از ثبت دادخواست یا در حین دادرسی تقاضا دستور موقت نماید و یا به طور مستقل در قالب دادخواست تنظیم شود. در اینجا خواهان باید دعوای اصلی را ظرف بیست روز اقامه نماید در غیر این صورت به درخواست خوانده از دستور موقت رفع اثر میشود.
در حین دادخواست، خواهان میتواند تقاضای دستور موقت مبنی بر منع نقل و انتقال نماید. خواهان میتواند در حین رسیدگی به دعوی، دادخواست مزبور را ثبت کند. دادخواست به شعبهای که به دعوای اصلی رسیدگی میکند ارجاع میگردد. دستور موقت الزام به تنظیم سند یکی از موارد رایج است که با صدور دستور، مالک رسمی نمیتواند در طول دعوا ملک را به دیگری به طور قطعی یا رهنی واگذار نماید.
به منظور جبران خسارتی که ممکن است در نتیجه دستور به خوانده وارد آید، دادگاه تامین مناسب از خواهان اخذ میکند. در این صورت صدور دستور موقت منوط به سپردن مبلغی وجه نقد یا تودیع مال منقول یا غیرمنقول به تشخیص دادگاه میباشد.
شرایط دادخواست دستور موقت
▪︎ تقاضای دستور موقت منع نقل و انتقال ملک از دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد صادر میشود.
▪︎ دعوی غیر مالی است.
▪︎ خواهان باید در ستون خواسته مشخصات کامل ملاک ثبتی ملک را ذکر کند خواه به طور مستقل درخواست شود یا توام با دعوای اصلی.
▪︎ اجرای دستور مستلزم تایید آن از سوی رئیس دادگستری است.
▪︎ اگر دعوی خواهان، رد یا محکوم به بیحقی شود طرف دعوی، ظرف یکماه از ابلاغ رای قطعی میتواند دادخواست مطالبه خسارت غیرقراردادی را بر علیه خواهان دستور موقت بدهد. خسارت وارده از محل خسارت احتمالی و پس از محکومیت در دعوای اخیر پرداخت میشود.
لازم به ذکر است، تنظیم دادخواست صحیح مستلزم بررسی اسناد و مدارک در خصوص دعوی مورد نظر می باشد.
نمونه دادخواست دستور موقت منع انتقال ملک
خواهان: خریدار
خوانده: فروشنده یا فروشندگان
خواسته: صدور دستور موقت مبنی بر منع نقل و انتقال یک دستگاه آپارتمان به پلاک ثبتی …. بخش ... واقع در … و خسارات دادرسی
وکیل خواهان: زهرا شریفی وکیل پایه یک دادگستری
ادله و منضمات: وکالتنامه الکترونیکی وکیل، مبایعهنامه، استعلام ثبتی، گواهی عدم حضور، اسناد واریز ثمن و غیره.
ریاست محترم دادگاه حقوقی …
با سلام، خواهان در مورخه … یک دستگاه آپارتمان با مشخصات فوق در قبال ثمن معلوم از فروشنده ابتیاع نموده است. موکل به تعهدات قراردادی در موعد مقرر عمل نموده است. لکن فروشنده تاکنون اقدامی جهت انتقال رسمی ملک ننموده است. از آنجا که احتمال انتقال ملک به دیگری از سوی خوانده و در طول دادرسی وجود دارد و با توجه به فوریت امر، مستنداً به مواد ۳۱۰، ۳۱۶، ۳۱۹ و ۳۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی، درخواست صدور دستور موقت بر منع نقل و انتقال آپارتمان موصوف تا اجرای حکم مورد استدعاست. بدیهی است دادخواست دعوی اصلی متعاقباً به آن مرجع محترم تقدیم می شود. با تجدید احترام
خلاصه مطلب
دستور موقت نهاد حقوقی است که در موارد ضروری که فوریت امر ایجاب میکند و برای حمایت از حقوق خواهان صادر میشود. پس از صدور دستور به تقاضای خواهان و به موجب دادخواست، خوانده نمیتواند به طور رسمی ملک را به دیگری واگذار کند. برای دریافت مشاوره و تنظیم دادخواست از طریق شماره ۸۸۷۴۶۳۶۱ با ما در ارتباط باشید.
دفتر وکالت و مشاوره حقوقی شریفی
سوالات متداول
۱- اقدام خوانده برای مطالبه خسارت ناشی از صدور دستور موقت چیست؟
خوانده پس از صدور حکم بر بیحقی خواهان یا رد دعوی و قطعیت آن، ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ حکم قطعی، دادخواست مطالبه خسارت را ثبت میکند.
۲- آیا در مورد ملک فاقد پلاک ثبتی میتوان تقاضای دستور موقت نمود؟
دستور موقت به معنای منع نقل و انتقال ملک توسط فروشنده است. لذا بازداشت و توقیف ملک پس از دادخواست، توسط اداره ثبت و ملک دارای سابقه ثبتی صورت میگیرد.